INTERVIEW: Restaurant Maste: hygge onder de gashouders
Begin 2019 nestelde restaurant Maste zich op het Tondelier-domein, in de schaduw van de gashouders. Sam Van Houcke en Stefanie Van Nieuwenhuyze brengen een stukje 'hygge', gezellige Deense cultuur naar Gent.
Een vleugje hygge
Het concept van restaurant Maste, het interieur en de keuken is geïnspireerd op de Scandinavische 'hygge' cultuur gecombineerd met kwaliteit en een vurige passie voor pure gerechten en streekproducten. En dat in alle bescheidenheid, want hoewel Sams kookkunsten al met talloze prestigieuze prijzen werden bekroond, pakt hij hier niet graag mee uit.
Historisch erfgoed als inspiratie
De gashouders vormden de inspiratie voor het logo van Maste. Daarmee maken Stefanie en Sam voortaan deel uit van de rijke geschiedenis van Tondelier. Met het gas dat hier van 1881 tot halverwege de 20ste eeuw werd geproduceerd, staken de ‘tondeliers’ elke avond de gaslantaarns van Gent manueel aan. Rond deze historische gashouders – de enige in hun soort in Vlaanderen - komt een groene ontmoetingsplaats die het hart van het park zal vormen en waar de inwoners van de nieuwbouw lofts en appartementen van dit unieke bouwproject elkaar zullen treffen voor – wel ja, een vleugje hygge. Lees zeker ook het verhaal het best bewaarde geheim van Tondelier.
Over een andere boeg
Het verhaal van Sam en Stefanie begint in 2006, wanneer ze elkaar ontmoeten in restaurant Onder De Toren in Hansbeke. “Sam werkte daar als souschef en ik verdiende er in het weekend bij als zaalmedewerker. Het klikte meteen en van het een kwam het ander. Ik zat toen op de zeevaartschool en wilde de wereld rondreizen. Na de ontmoeting met Sam volgde ik hotelmanagement. Samen namen we Onder De Toren over.”
Onder de Toren was voor ons de ideale start, perfect om de kneepjes van het vak te leren. Ondertussen kregen we twee kindjes. Na zes jaar kriebelde het om iets nieuw in de wereld te zetten en een pand te kopen dat we helemaal naar eigen wens konden inrichten.
Als je Sam en Stefanie tien jaar geleden zou verteld hebben dat ze anno 2019 een zaak in Gent zouden uitbaten, hadden ze je vast niet geloofd. “We zochten aanvankelijk naar een hoeve op het platteland, maar vonden geen geschikte locatie. Daarom besloten we out of the box te denken. Zo kwamen we bij Tondelier uit. Veel mensen hadden vroeger een negatief beeld van deze buurt, maar het is hier enorm aan het veranderen en groeien. Voor ons is het de ideale locatie, niet pal in het centrum, maar aan de stadsrand. We kijken hier reikhalsend de toekomst tegemoet.”
Beste stukjes van België op je bord met Deense accenten
“Het Tondelier-domein ademt de sfeer die wij ook in ons restaurant brengen,” aldus Stefanie. “We gaan voor een moderne, industriële look, zonder dat het koel wordt. Warmte en gezelligheid zijn essentieel bij Maste. Iedereen is hier welkom, iedereen komt hier een beetje thuis, of je nu in een maatpak, in een korte broek of met teenslippers komt eten.”
Sam kiest bewust voor pure ingrediënten. “Lokale kwaliteitsproducten vormen de basis van elk gerecht. De beste stukjes van België op je bord. Het is ook belangrijk dat het vlees en de vis de hoofdrol vertolken. Ook daarin ben ik beïnvloed door Scandinavië. Ik had het voorrecht om twee keer stage te lopen bij het Deense sterrenrestaurant Kadeau. De Scandinavische keuken heeft me enorm geïnspireerd, maar ik geef er wel een Belgische draai aan. De smaak van de gemiddelde Belg is helemaal anders dan die van de Denen. We brengen de Scandinavische touch dan ook vooral via kleine nuances en accenten.”
Het is voor ons belangrijk dat de hoofdingrediënten ook de hoofdrol spelen en dat ze herkenbaar zijn op je bord. Dus zeker niet enkel moussekes en gellekes!
“Ook onze wijnkaart is atypisch,” vult Stefanie aan. “De klassieke Franse en Italiaanse wijnen zeggen ons niet zoveel. We kiezen voor een meer avontuurlijke kaart met minder bekende toppers en wijnen van kleine domeinen met een verhaal, dat we graag doorgeven aan onze klanten. Bij ons staan bier en wijn overigens op dezelfde hoogte: je ontdekt 30 wijnen en 30 bieren op de kaart.”
Prijsbeest
Wanneer we Sam vragen naar de prijzen die hij in de wacht sleepte, komt zijn bescheiden aard boven. De afgelopen jaren reeg hij de culinaire titels aan elkaar. Zo won hij de wedstrijden Eerste kok van België (2013), Jeunes Restaurateurs d’Europe (2014), Flemish Kitchen Rebel (2015), San Pellegrino Young Talent (2016), Viskok van het jaar (2017) en Ster van de Belgische keuken (2015 en 2018). Begin 2019 werd hij, samen met Simon Caboor en coach Jo Nelissen, Europees kampioen in de Global Chef Challenge, waardoor hij in 2020 ons land mag verdedigen op de wereldfinale in Sint-Petersburg. Een indrukwekkend palmares. “Die wedstrijden zijn een welkome afwisseling, even iets helemaal anders, weg van tussen de vier muren van mijn keuken. Maar uiteindelijk heb je daar als klant niets aan: wat telt is wat jij op je bord krijgt als je bij Maste komt eten.”
Beestenstiel
De naam Maste spreek je uit als ‘Masté’, de mooie combinatie van de namen van Sam en Stefanie.
“Het zijn twee namen die samenkomen, maar ook twee identiteiten, de zaal en de keuken.
Hier is iedereen allrounder. We doen allemaal de zaal en de keuken, ik kom als chef graag uitleg geven aan klanten en niemand voelt zich te beroerd om af te wassen. De horeca is een creatieve sector, het is geen bandwerk. Ook stagiaires en studenten krijgen bij ons de ruimte om bij te leren.”
Waar die liefde voor het vak vandaan komt? “Daar hangt geen melig verhaal aan vast,” lacht Sam. “Ik wilde eigenlijk bakker worden, maar ik ben geen ochtendmens. Natuurlijk sta ik graag achter de kookpotten. Dat is ook nodig, want het is een echte beestenstiel. Er zijn nachten waarin ik vier uur slaap, maar het geeft enorm veel voldoening om mooie, lekkere gerechten af te leveren waar mensen blij van worden.”
Wil jij de volgende Tondelier worden?
Bekijk dan het aanbod aan appartementen en lofts in dit groene, nieuwe stadsgedeelte van Gent.
Fotografie: Piet de Kersgieter