Schipper aan wal. Meet Edouard, schipper op rust, levend erfgoed van het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent

Wie goed oplet, ziet ze liggen, hartverwarmend en broederlijk zij aan zij, 2 oude binnenvaartschepen ‘Orient’ en ‘Occident’.

Daar liggen ze op ‘rust’, recht tegenover het meest uitzonderlijke nieuwbouwproject in Gent. Lees hier hoe de geschiedenis van deze schepen sterk verbonden is met die van de Tondelier-site.

GEBOREN OP HET WATER

Gegroet, dit is Edouard Petit, binnenschipper op rust en levend erfgoed van de historische Tondelier-site.

Edouard Petit zag, als schipperszoon van Adolphe en Solange, het levenslicht in 1944 in het laatste jaar van de 2e wereldoorlog. Solange beviel op het schip ‘Orient’ in de Franse gemeente Vendhuile in Noord-Frankrijk.

Ook het levensverhaal van zijn broer, Jean-Pierre, startte eerder bijzonder, geboren in 1949 naast een slachthuis in Parijs.

VAN OOST NAAR WEST, ALTIJD EN OVERAL!

Schippers hebben geen vaste stek, ze wonen op hun schip, overal en nergens. Na zijn legerdienst ging hij, samen met zijn broer aan de slag als fiere binnenvaartschipper van het schip 'Orient'. Tot zijn grote spijt, stierf zijn broer op 28-jarige leeftijd, aan een hartaandoening. Hij mist zijn ‘copain’ en ‘schippersmaat’ nog steeds. Adolphe en Solange, zijn ouders, bleven ook actief als kapitein en 2e kapitein van het schip ‘Occident’.

De schepen Occident en Orient deden zowat elke Europese haven in Nederland, Frankrijk Duitsland en Zwitserland aan … 

Vaak na lange reizen ontmoetten we elkaar weer om gezellig bij te babbelen en avonturen te delen. Want het gemis van elkaar in de buurt te hebben, dat was er wel...

VAREN OP MENSENMAAT

“Een reis naar Parijs duurde toen ongeveer 4 tot 5 dagen. De binnenscheepvaart was destijds nog leefbaar van 06.00 u tot 18.00 u, nu moeten schippers dag en nacht varen om de zware leningen voor de boten te kunnen afbetalen,” getuigt Edouard. “C’est une vie de fou maintenant,” zet hij kracht bij.

LOSSEN EN LADEN

De familie Petit vervoerde graan voor de voormalige meelmaalderij op de Tondelier-site in Gent, de nieuwe molens, die nu omgebouwd wordt tot moderne appartementen en lofts hier in Gent. Ook ijzeren balken voor de bouw, kolen, erts, zonnebloempitten, …, afhankelijk van hun opdrachtgevers, werden non-stop opgeladen en afgelost.

Y AVAIT UN' FOIS UN MARINIER

"Het leven van een ‘marinier’ lijkt op dat van een ‘routier’," zegt hij, "maar het is toch ook weer helemaal anders."

Edouard maakte deel uit van een schippersfamilie, ook zijn grootouders waren binnenschippers. Als kind groeide hij op bij vrienden in Waver. Zijn broer verbleef op internaat in Neuville. Tijdens de schoolvakanties werden ze telkens herenigd met hun ouders.

DE ZEEBENEN VAN EEN ZEEBONK!

Het hoeft niet gezegd, het leven op het water is niet altijd comfortabel en eerder uitdagend. Edouard is, net zoals vele andere binnenschippers, gelovig. De beschermheilige van zijn schip Orient was, ‘la vièrge santa maria, la vièrge noire’.

En dat kwam al eens van pas! Edouard heeft sterke 'zeebenen', maar hij herinnert zich een zware storm, volgeladen voor Parijs. Het water overspoelde onze boot. Het water was overal, we zagen niks meer. Maar ik was er gerust in, dankzij de ‘zwarte maagd’ kwam het goed. Zeeziek ben ik nooit, ook niet tijdens zo'n zware storm van formaat.

EEN BEWOGEN EN WOELIG LEVEN

Je leest het af uit de groeven van zijn gezicht… Het leven heeft Edouard niet gespaard. Na zijn huwelijk ging hij aan de slag als zelfstandig schilder in Izegem. Na 3 miskramen verloor hij ook zijn vrouw op 30-jarige leeftijd aan kanker.

In 2010 kwam hij terug naar Gent om zijn moeder te verzorgen. Hij woont nu samen met zijn schoonzus op het schip van zijn vader 'Occident'.

EEN BROK GESCHIEDENIS MET EEN NIEUWE TOEKOMST

Hij denkt nog vaak met veel plezier terug aan de grote reizen die hij maakte met zijn 'Orient' en hoopt vurig dat beide boten, van de familie Petit, erkend zullen worden als historisch erfgoed, nauw verbonden met de Tondelier-site.

Wie weet kunnen we binnenkort aan boord van deze 'bloedverwante' schepen de 2e groenste long van Gent, het nieuwe Tondelier-stadsdeel bewonderen.

In the meantime, wees een toffe Tondelier en zwaai af en toe eens naar Edouard!

« »