INTERVIEW: Turkije correspondent, Marc Guillet, kiest voor vurig Tondelier in rebels Gent

KRONO, GROOT GEBOUW WAAR VEEL STAD IN ZIT

Het gebouw Krono, onderdeel van het nieuwe stadsdeel Tondelier in Gent, is momenteel volop in opbouw. De sfeer, die ‘De Smet Vermeulen Architecten’ integreerden in dit gebouw, is bijzonder en in 2019 verwelkomt Krono ook een bijzondere bewoner.

Een ervaren rot, de energie spat van het scherm       
Tijdens een Skype-interview ontmoeten we, Marc Guillet, een doorwinterd freelance correspondent in Istanbul. Hij is er correspondent voor onder meer De Tijd, het Algemeen Dagblad en Business Nieuws Radio BNR. Daarvoor was hij Amerika correspondent met als standplaats New York, van 1999 tot 2006.

 

Marc studeerde politicologie, internationale betrekkingen en moderne geschiedenis van het Midden-Oosten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij blogt op zijn site Turkije Correspondent en ‘Geniet van Istanbul’. Verder schreef hij ook de gids Wandelen in Istanbul.

 

Letterlijk losgewaaid   
Marc is geboren op de grens met Vlaanderen, in Westdorpe, aan het kanaal van Gent naar Terneuzen. Hij waaide er tijdens de stormnacht van de watersnoodramp, op 1 februari 1953, letterlijk los.

 

“Van de 1836 slachtoffers verdronken er die nacht ook 11 in Zeeuws-Vlaanderen. In Westdorpe waaiden pannen van het dak en sneuvelden bomen toen ik ter wereld kwam, maar gelukkig vielen er in mijn dorp geen doden te betreuren."

 

"Met windkracht 11 in de rug stapte de huisdokter te voet uit Sas van Gent over de dijk naar mijn moeder toe. Ik zag het licht op de Graafjansdijk. Ik ben de oudste van het gezin en heb 2 broers en één zus. Mijn broer en zus wonen in Terneuzen. Mijn jongste broer woont en werkt in Zuid-Limburg. Ik trok alvast het verste weg,” glimlacht Marc.

Coming soon: een tondelier op het Tondelier-domein?!  
Marc bevestigt resoluut: “Dat klopt! Tondelier was een van de activiteiten van mijn opa in Westdorpe waar hij als kleine ondernemer werkte.""Zijn hoofdactiviteit was touwslager, het spinnen van hennep tot draden, en het 'breien' van paardennetten, die boeren op de rug van hun werkpaarden legden als bescherming tegen dazen (steekvliegen). Tijdens de bietencampagne was mijn opa in dienst bij de suikerfabriek in Sas van Gent. Hij registreerde er de hoeveelheden kolen die aangevoerd werden voor de ovens."

 

Hier brandt de lamp
“Tot aan de aanleg van elektriciteit (1920) was mijn grootvader, Charles, ook tondelier, een lantaarnaansteker. In Westdorpe waren er nog geen 10 straatlantaarns. Mijn grootvader stak letterlijk de vlam aan de gaslantaarns. Een heel eindje lopen want Westdorpe is een dijkdorp, het op één na langste dorp van Nederland. De Graafjansdijk is zeker 4 km lang. 

 

"Kortom, wanneer ik in Gent op het Tondelier-domein kom wonen, keer ik zeer letterlijk terug naar de wortels van onze familie.” Lees ook tondelier, niet zomaar een naam.

Roots in Gent          
“Inderdaad! De wieg van een van mijn voorvaderen, Franciscus, stond in Gent, waar hij in 1690 ter wereld kwam. De vader van Franciscus was boer, hij vertrok naar Overslag, op de grens van België en Zeeuws-Vlaanderen. Daar was net een nieuwe polder ontsloten waar hij een stuk grond kocht of pachtte.

 

Zo heeft mijn familie zich verder in Zeeuws-Vlaanderen gesetteld. In Gent was er toen sprake van een economische neergang, de bevolking nam fors af en de boeren gingen op zoek naar andere oorden.”

 

Zelf woonde hij (nog) nooit in Gent, maar wel zijn heeroom Adriaan. Hij was directeur van het Sint-Paulusinstituut van de ‘Broeders van Liefde’ in de Patijntjesstraat, in Gent.

 

“Een leuke anekdote: als kinderen bezochten we onze oom regelmatig tijdens het weekend. We gingen dan op verkenning in het lege schoolgebouw waar we ‘exotische Belgische frisdranken’ ontdekten in de drankautomaten van de school. Een fijne herinnering.”

Een straathond zonder zitvlees    
Je voelt het. Voor Marc is het glas altijd halfvol. Met als sterrenbeeld Waterman is hij onafhankelijk en gesteld op zijn vrijheid. Hij is sociaal en kan het met vrijwel iedereen vinden.

 

Al houdt hij niet van het woord, Marc is een echt ‘mensenmens’. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat hij correspondent werd en geen ‘bureautijger’, zoals ze dat in Nederland zeggen.

 

“Op kantoor zeiden ze vaak dat ik geen zitvlees heb ;-)! Ik ben meer een straathond, daar voel ik me thuis. Het nieuws ligt immers voor het oprapen op straat. Ik trek er graag op uit. Ik plak niet aan een bureau.”

Marc was al heel vroeg politiek bewust. Als babyboomer groeide hij op tijdens ‘de flowerpowerjaren’.  De moord op JF Kennedy (1963) maakte hij bewust mee. Hij interviewde Arafat tweemaal, één keer in Tunis in ballingschap en éénmaal in Gaza.

 

Hij is sterk gefocust op het Midden-Oosten. Onvermoeibaar schrijft hij over politiek, geschiedenis en economie en is verliefd op Istanbul. Tijdens de eerste Golfoorlog (1990) ging hij de toenmalige correspondent in Amerika helpen. “Er viel toen veel nieuws te rapen in Detroit, omdat daar de grootste Arabische gemeenschap in Amerika woont!”

 

Uiteindelijk werd Marc zelf correspondent, in New York in 1999. Hij bezocht alle 50 staten en schreef daarover het boek 'Exotisch Amerika'. 

 

“Een fantastische tijd! Ik was er ook bij toen geschiedenis werd geschreven tijdens de aanslagen van 9/11.”

Gent verwent , waarom Marc voor Tondelier koos …
Volgend jaar wordt Marc 66 jaar en gaat hij met pensioen. In 2019 plant hij zijn verhuis naar het gebouw Krono op het Tondelier-domein in Gent. “Na de presidentsverkiezingen in Turkije. Ik zit dan 40 jaar in de journalistiek, een mooie afronder.”

Waarom Tondelier, waarom Gent? Marc steekt enthousiast van wal:

 

“Gent is de leukste stad in België, een bruisende en moderne stad. Geen twijfel mogelijk."De stad waar ik wil wonen, na New York en Istanbul, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: aan het water liggen en een universiteitsstad zijn, want dat brengt veel leven in de brouwerij. Ik wil een stad vol cultuur, cafés, goede restaurants, veel theater én er moet een station in de buurt zijn zodat we makkelijk naar andere Europese steden kunnen reizen. En, …, het moet écht, een stad zijn.

 

Gent heeft dat stadsgevoel. Dat heeft niks te maken met de omvang van de bevolking. Gent is een dynamische, fijne stad op mensenmaat met veel geschiedenis en heel veel cultuur.

 

Ik heb Gent goed gescreend. Ik wou per se wonen in een nieuwbouwproject. Ik zocht een mooi appartement met een moderne keuken dat grenst aan groen met een mooi zicht, vlakbij centrum Gent en met een groot terras.

 

Het Krono-gebouw op het Tondelier-domein voldoet aan al onze voorwaarden. Mijn echtgenote is van Poolse afkomst. We verkenden reeds de buurt en bezochten met plezier de Poolse supermarkt en de Turkse bakker in de buurt."

 

Het voelt als thuis. Ik voel me Vlaming.”

Next?
Marc gaat met pensioen, maar zit duidelijk nog vol energie en staat bol van de interesses. Na Amerika en Istanbul wil hij graag zijn eigen geschiedenis, die van de Lage Landen induiken. Net dat gebied waar hij zelf vandaan komt, kent hij erg summier en wil hij verder ontdekken.

 

“Ik ga eerst even op de rem trappen en wat genieten van mijn verdiende rust. Ik heb nog veel energie, hou van stadswandelingen en ben als foodie gek op koken.” Kortom, Marc gaat niet stilzitten, … Dat belooft.

 

In Istanbul mist hij de Zeeuwse mosselen, frieten met stoofvlees, witloof, preparé en de Noordzee garnalen.

 

Welkom in Gent, Marc, want Gentenaars zijn Bourgondiërs en eigenzinnige levensgenieters. Tot op den bots in een stad vol dwarsliggers ;-).

 

Intussen kan jij Marc volgen op TwitterFacebookLinkedin

 

 

APPARTEMENTEN TE KOOP IN GENT?!

Word jij de volgende Tondelier? Ontdek snel het huidige online woonaanbod of koop een KRONO-appartement in een uniek groen stadsdeel.

« »