Het nieuwe Tondelier-stadsdeel zit vol échte verhalen.
Lees de interessante Tondelier-interviews vanuit dit boeiende nieuwbouwproject in Gent en de omliggende buurt.
Smaakt naar meer? Stay tuned!

Stories / Interviews

6cb81ffe 3def 4c83 be43 691c3327da8a
Tondelier

INTERVIEW: Tondelier parkwoningen met herenhuisallures.

Een ruim huis met minstens drie slaapkamers en een privétuin, midden in een park. Niet meteen waar je aan denkt bij een stadswoning. Dat is echter buiten het Tondelier-nieuwbouwproject gerekend. In dit nieuwe stadsdeel, in het noorden van Gent, verrijzen weldra vijftien nieuwbouwwoningen die het beste combineren van twee werelden, de stad en het platteland. Vanaf week 3 in januari 2021 worden ze te koop aangeboden. Ontdek de parkwoningen van Tondelier.

lees meer »
Evenbeeld Ellen Van Acker The Fat Lady LR 16
Tondelier

INTERVIEW: THE FAT LADY KIEST VOOR TONDELIER GENT, HOTSPOT VOOR VERNIEUWENDE COMMUNICATIEBEDRIJVEN

The Fat Lady doet bedrijven verder groeien met straffe content. Vanuit hun kantoor aan de Tondelierlaan kijken ze uit op het Tondelierpark, in wording, en de twee historische gashouders. We gaven Koen Denolf het woord.

lees meer »
Ono
Tondelier

INTERVIEW: Privaat wonen én verbinden: ono architectuur schenkt Tondelier-bewoners het beste van twee werelden

Sara Verleye en Gert Somers van ono architectuur vertellen enthousiast over de verschillende woningen die ze samen met collega’s uittekenden voor het nieuwe Gentse stadsdeel Tondelier: van ruime luxeappartementen met tuinkamers en een collectieve ruimte op het gelijkvloers tot ruime geschakelde stadswoningen met privétuin én collectieve binnenhof. Deze nieuwbouwwoningen en appartementen in Gent bieden volop privacy en voldoende originele mogelijkheden tot verbinden met de buren …

lees meer »
242317584 1289229861522334 537685283318600110 n 1
Tondelier

INTERVIEW: Tondelier-gashouders gerenoveerd, het verhaal over de renovatie

Aan leven geen gebrek in en rond de appartementen en kantoren van het nieuwe Gentse stadsdeel Tondelier. Enkele decennia geleden vond je hier een heel ander soort bedrijvigheid, een gasfabriek.

lees meer »
Voorgevel STAM philedeprez 1
Tondelier

INTERVIEW: Het STAM graaft in de verborgen geschiedenis van de Rabot-wijk naast Tondelier

‘Sociale cohesie staat of valt met de verhalen die gedeeld worden.’

Ken jij Tondelier, de nieuwe, groene woonplek die momenteel vorm krijgt vlakbij hartje Gent? Ben je benieuwd naar de geschiedenis van deze boeiende coté? We schreven eerder al over de rijke historie van de voormalige gassite, maar deze keer graven we nog wat dieper, naar de verhalen van de Rabotwijk, die aan Tondelier grenst.

lees meer »
7 X9 A9854
Tondelier

INTERVIEW: Het nieuwe gerechtsgebouw: Vrouwe Justitia, buurvrouw van het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent

Naast het Rabotpark, dat grenst aan het nieuwe Gentse stadsdeel Tondelier, verrees in 2007 het Groot Gerechtsgebouw Gent (GGG): een modern justitiepaleis waar beton en glas het hoogste woord voeren. Stadsgids Guy van vzw Gandante vertelt geanimeerd over het gebouw en de geschiedenis van de buurt.

lees meer »
Sofie tribune6
Tondelier

INTERVIEW: Tondelier bougeert! Schepen Sofie Bracke over buurtsporthal en sportbeleid Gent.

Tondelier heeft de ambitie om niet enkel een streng duurzaam nieuwbouwproject in hartje Gent te zijn, maar ook een verrijking voor de aanpalende Rabotwijk.

Zo vind je in het gebouw KRONO naast 36 appartementen ook de eerste Gentse buurtsporthal waar de inwoners van Tondelier en Rabot, de benen kunnen losgooien. Het bewijs dat er heel wat beweegt in dit nieuwe stadsdeel in opbouw …

lees meer »
20190705 UITSTAP EVR 1
Tondelier

INTERVIEW: EVR bewaakt Tondelier-duurzaamheid

Nieuwbouw in Gent met een ware groene visie

Voor evr-architecten, gevestigd in Gent, is ‘duurzaamheid’ veel meer dan een, intussen, uitgehold woord. Duurzaamheid zit deze architecten ingebakken. Luc Eeckhout is één van stichters van EVR. Hij zette, vanaf het eerste uur, ook mee de schouders onder het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent en waakt over de naleving van de hoge duurzaamheidsnormen die het ambitieuze bouwproject zichzelf oplegde.

lees meer »
Img 7210
Krono

INTERVIEW: Primeur! Een buurtsporthal verborgen in de buik van het nieuwe Tondelier-stadsdeel in Gent

Mogelijk las je het eerder al. In de buik van het gebouw Krono, het 2e gebouw van het nieuwbouwproject Tondelier in Gent, wordt er begin 2019 een buurtsporthal geopend. Meteen een primeur voor Gent, een onderdeel van het buurtsportbeleid van Stad Gent.

lees meer »
Imsa Ba 7972 Lr
Tondelier

INTERVIEW: Dandy meets cute…

Tondelier wordt een nieuw levendig stadsdeel voor mensen, door mensen. Een plaats waar je kan wonen, (be)leven, en verbinden over de verschillende generaties heen. We brengen dan ook graag authentieke en opvallende adressen, in de buurt van het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent, in beeld. Deze keer hielden we halt bij Be-Angeled en Sculpt & Victory, broederlijk zij aan zij.

lees meer »
Schermafbeelding 2020 10 07 om 13 05 55
Tondelier

INTERVIEW: Eenheid in verscheidenheid, hoofdarchitect Rapp+Rapp ontwikkelde sterke visie voor Tondelier

Je kan gerust stellen dat de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel Tondelier in Gent eerder uniek is. Een bouwproject dat alle betrokken partijen sterk uitdaagt om tijdens de realisatie van dit duurzame stadsdeel met elkaar in verbinding te blijven.

lees meer »
Sociale Kruidenier Rabot Logo Kleur Groot 300x199
Tondelier

INTERVIEW: 'Rabot op je bord’ verbindt: koken, vertellen, proeven

De Rabotwijk grenst aan het nieuwe Gentse stadsdeel Tondelier. Het is een levendige buurt waar mensen om elkaar geven. Dat blijkt nog maar eens met het project ‘Rabot op je bord’.

lees meer »
Schermafbeelding 2017 09 18 Om 14 53 50
Tondelier

INTERVIEW: Het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent maakt weldra deel uit van een groene long van 30 voetbalvelden groot. Rudy Coddens, schepen van Gent, vertelt

Deze zomer stond schepen van stad Gent en openbaar groen voor de Tondelier-lens. Hij licht de verschillende aanlegfasen toe van extra groen in het Rabotpark, het Bloemenkenspark en het Tondelier-park

lees meer »
Tondelier Gasmetershighres 12 Ov8T0B
Nieuwe Molens

INTERVIEW: Een kathedraal van een verhaal, hét best bewaarde geheim van het Tondelier-nieuwbouwproject

Lees snel de geheimen uit de buik van de gashouders.

lees meer »
Schermafbeelding 2018 05 30 Om 08 51 17
Tondelier

INTERVIEW: Tondelier opgewarmd door de restwarmte van EDF Luminus

Restwarmte, een warmtenetwerk in Gent?! Leer er alles over. Op 3 mei vond je Tondelier even in de buik van het warmtenetwerk, de ondergrondse chauffage van EDF Luminus. We tonen je graag van waar die restwarmte nu komt. Bekijk hier hoe het restwarmtenet van Gent werkt. Klik op het filmpje onderaan in het bericht.

lees meer »
Foto office architecten
Tondelier

INTERVIEW: Architecten Kersten Geers & David Van Severen over tijdloze architecturale ruimtes op het Tondelier-domein.

Het gebouw Bavo, deel van het nieuwe Tondelier-stadsdeel in Gent, werd ontworpen door het internationaal gerenommeerd architectenbureau, OFFICE Kersten Geers David Van Severen. Het gebouw Bavo is gekoppeld aan het gebouw Ganda en Flora, ontworpen door architect Eddy Vanzieleghem en architectenbureau Rapp+Rapp. De naam Bavo, verwijst naar de patroonheilige van Gent.

lees meer »
Macau photo agency 4m Ob1 Mon GI unsplash
Tondelier

INTERVIEW: Moestuinieren in Tondelier nieuwbouwproject: groene vingers slaan de handen in elkaar

Groenten telen, onkruid wieden en tussendoor genieten van gezellige buurtbabbels in de zon: het wordt binnenkort een dagdagelijkse tafereel bij de lofts van de Nieuwe Molens op de Tondelier-site.

lees meer »
Img 0786
Krono

INTERVIEW: De Smet Vermeulen Architecten over het gebouw KRONO in het opvallendste nieuwbouwproject in Gent

KRONO, een groot gebouw waar veel stad in zit. Lees alles over de waarde en de sfeer die De Smet Vermeulen architecten integreerden in dit gebouw.

lees meer »
Thumb Img 6872 1024
Tondelier

INTERVIEW: Denis Dujardin over ontmoeting en de kwaliteit van groen

Denis Dujardin ontwierp het Tondelier-park. Hij is reeds 30 jaar gepassioneerd en internationaal gerenommeerd landschapsarchitect en stedenbouwkundige.

lees meer »
Toreke3
Tondelier

INTERVIEW: Eetcafé Toreke: daklozen en magistraten samen aan tafel

Als er één ambitie is die je Tondelier absoluut mag toedichten, is het wel dat dit gloednieuwe stadsdeel in Gent een dorp in de stad wil zijn. Dit unieke nieuwbouwproject in Gent omvat zoveel meer dan appartementen en lofts in een park. Het is een plek van verbinding tussen mensen met verschillende achtergronden.

lees meer »
Img 7235
Tondelier

INTERVIEW: Eddy Vanzieleghem, architect, over fase 2 van het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent

Een passief en energieneutraal Gents stadsdeel in wording, groeit gestaag maar zeker verder.

lees meer »
Havana4
Tondelier

INTERVIEW: Bar Oswald, beetje gek, eigenwijs anders, onderbouwd lekker

We brachten reeds een paar opvallende figuren en handelszaken in de buurt van het nieuwe Tondelier-stadsdeel in beeld. Ook Bar Oswald bewijst dat deze woonplaats omgeven is door een buurt vol karakter.

lees meer »
IMG 6931 1
Tondelier

INTERVIEW: Tondelier saneert, een uniek stuk Gent herleeft!

Het gaat vooruit! Het nieuwe Tondelier-stadsdeel in Gent krijgt stilaan vorm. Langs de Gasmeterlaan zie je intussen het gerenoveerde gebouw Nieuwe Molens en ook het gebouw Krono rijst uit de grond. En terwijl we de Tondelier-wijk bouwen, saneren we ook de grond.

lees meer »
P1050118 jpg enhanced
Tondelier

INTERVIEW: Van Down Under naar Tondelier, WestMate kiest voor kantoor in Tondelier-stadsdeel

Van Sydney naar Gent: het lijkt een grote stap. Toch voelde Greg Vanderstraeten zich meteen thuis in zijn appartement in het Gentse stadsdeel Tondelier, waar hij, in maart 2019, zijn intrek nam.

lees meer »
Schermafbeelding 2020 02 06 om 10 57 02
Tondelier

INTERVIEW: Diffusion. Essence de Rabot, een uniek kunstproject, bottelt emoties van Rabot en Tondelier.

De nieuwe Gentse wijk Tondelier is een publiek-private stadsontwikkeling van Stad Gent in samenwerking met projectontwikkelaar Tondelier Development. Het nieuwe Tondelier-stadsdeel groeit jaar na jaar op een voormalige industriële site tussen de woonwijken Rabot en Blaisantvest.

lees meer »
Engarde 59
Tondelier

INTERVIEW: Studio Engarde kruist de degens op het Tondelier-domein

‘Er is hier altijd wel iets te zien. Als we een micropauze willen, kijken we gewoon even naar buiten.’

lees meer »
Eentwee Vijf291018 7
Tondelier

INTERVIEW: VOETEN ONDER TAFEL EN GENIETEN, DA’S ‘ÉÉN TWEE VIJF’!

De toekomstige bewoners van de appartementen, stadshuizen en lofts van het duurzame nieuwbouwproject Tondelier in Gent, kunnen op beide oren slapen. Op wandelafstand van hun stekje in het toekomstige Tondelier-stadspark vinden ze vlakbij heerlijke en verrassende adresjes om te delen met familie en vrienden.

lees meer »
Thumb Img 6826 1024
Tondelier

INTERVIEW: "Stadsontwikkeling is verbinden!"

Jean-Marc Vandersmissen, één van de drijvende krachten achter het Tondelier-stadsontwikkelingsproject, valt meteen met de deur in huis.

“Het Tondelier-project past perfect bij het DNA van de Square Group. We doen hier veel meer dan beton storten!”.

lees meer »
Dsc 0083
Krono

INTERVIEW: Vjera Somers, dansante & artistiek, kiest voor licht en ruimte

Sinds begin 2017 brengt Tondelier, het nieuwe stadsdeel in Gent, leuke adressen, boeiende verhalen en interessante personages op en rond het Tondelier-stadsdeel in beeld. Ontdek alle Tondelier-stories. Deze keer ontmoetten we Vjera Somers, sinds 5 jaar de zakelijke leider van Compagnie Cecilia.

lees meer »
Schermafbeelding 2018 02 27 Om 16 38 29
Krono

INTERVIEW: Turkije correspondent, Marc Guillet, kiest voor vurig Tondelier in rebels Gent

KRONO, GROOT GEBOUW WAAR VEEL STAD IN ZIT

Het gebouw Krono, onderdeel van het nieuwe stadsdeel Tondelier in Gent, is momenteel volop in opbouw. De sfeer, die ‘De Smet Vermeulen Architecten’ integreerden in dit gebouw, is bijzonder en in 2019 verwelkomt Krono ook een bijzondere bewoner.

lees meer »
Img 0332
Nieuwe Molens

Stadius, ambachtelijk smakelijk!

De ‘foodies’ die hun intrek nemen in het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent kunnen alvast beginnen watertanden. Tuurlijk! Als ‘Tondelier’ hou jij van authentiek en duurzaam! Loop dan zeker eens bij Slagerij Stadius binnen.

lees meer »
Giulio magnifico e G5 Sh JR06c Y unsplash
Tondelier

SUMMER throwback time! Terugblik op 6 authentieke Tondelier stories

We blikken graag met je terug op 6 authentieke Tondelier-stories. Lees dit lappendeken van Tondelier-spirit.

lees meer »
Marvin meyer e H4y Nl FJ Cb8 unsplash
Tondelier

Throwback time! Terugblik op 6 authentieke Tondelier stories

De zomer is ongeveer halfweg. We blikken graag met je terug op 6 authentieke Tondelier-stories. Lees dit lappendeken van Tondelier-spirit.

lees meer »
Ankhesenamun 96 G ql XQMHX Yk unsplash
Tondelier

Throwback time! Terugblik op 3 authentieke Tondelier stories

Het einde van 2017 is in zicht. We wensen jou en je familie alvast een 'tondeltastisch' 2018. Geniet van de feestdagen en warm jullie op aan elkaar. Trek gerust een 'verhaalschuifje' naar keuze open en ontdek de Tondelier-spirit die erin zit. Ook in 2018 bouwen we verder aan dit gloednieuwe stadsdeel in Gent. We gaan verder met de sanering van deze oude industriesite en creëren er een groen park waar je in kan wonen. Enig in zijn soort in Europa. Verder bouwen maar..

lees meer »
20230516 135229846 i OS
Tondelier

INTERVIEW: Tuinieren, midden in de stad, het kan ook in het Tondelierpark. Gaardeniers Rita, Mia & Piet vertellen ons erover.

Het is een enorme verrijking voor de buurt. Het zorgt voor nieuwe vriendschappen, het opent dialogen met voorbijgangers en ook tussen de verschillende culturen zorgt het voor een gemeenschappelijk gespreksonderwerp.

lees meer »