INTERVIEW: VOETEN ONDER TAFEL EN GENIETEN, DA’S ‘ÉÉN TWEE VIJF’!

De toekomstige bewoners van de appartementen, stadshuizen en lofts van het duurzame nieuwbouwproject Tondelier in Gent, kunnen op beide oren slapen. Op wandelafstand van hun stekje in het toekomstige Tondelier-stadspark vinden ze vlakbij heerlijke en verrassende adresjes om te delen met familie en vrienden.

125

Ook deze keer is het raak, want restaurant ‘één, twee, vijf’ laat je beslist niet op je honger zitten. Ontdek dit nieuwe restaurant in de Molenaarsstraat in Gent, niet toevallig op het huisnummer 125 ;-). Steek er je voeten onder tafel, het voelt als thuiskomen. De zaakvoerders Lieven Cobbaut en Tomek Mroszczak trekken resoluut de kaart van eenvoudige, no-nonsense, maar toch kwalitatieve en verrassende gerechten en dat alles in een ongedwongen sfeer. Ze creëerden de ideale plek voor een zakenlunch, maar ook voor een relaxed etentje met vrienden of buren.

 

Geen poespas

Van de stijlvolle buitengevel tot het sobere, tijdloze interieur met houten vloer, zwarte meubels en sfeervolle verlichting: bij één, twee, vijf ervaar je een gevoel van rust en harmonie. De grote ramen van het hoekpand, op een gezellig pleintje met oude boom, bieden ruim zicht op de omringende straten en bomen. Je ervaart hier rust, alles is goed uitgebalanceerd. Enne, da’s geen toeval, aldus Lieven Cobbaut:

 

“Het gebouw was verloederd, waardoor een grondige renovatie zich opdrong. Dat gaf ons de luxe om er helemaal onze stempel op te drukken. Voor de inrichting deden we een beroep op Frederic Hooft, een echte interieurartiest. We hebben hem bewust zo min mogelijk geremd in zijn creativiteit. Hij had snel begrepen dat we niet van overtollige poespas houden. Hij ging resoluut voor eenvoudig, stijlvol en cosy. Ook de huisstijl en het logo – een creatie van Barbara Vandekonijnen van De Kwekerij – hielden we het bewust sober en strak."

 

Het pand heeft een rijk verleden. Dertig jaar lang was hier een café gevestigd. Toen wij het vier jaar geleden kochten, stond het echter al vijftien jaar leeg. De vorige eigenares woont nu in het rusthuis hier tegenover het restaurant.

Een eigen zaak, een plek onder de zon…

Lieven en Tomek ontmoetten elkaar jaren geleden in een hotel in Gent waar ze beiden werkten. Hun wegen scheidden toen Lieven een managementfunctie aannam in een Brussels hotel. Tomek liep intussen stage bij Wout Bru en werkte als kok in verschillende horecazaken, waaronder het Gentse eetcafé De Ganzerik. Daar kiemde zijn droom om een eigen zaak te beginnen.

 

“Tomek vroeg me meermaals om samen een zaak te starten, maar ik hield de boot af tot ik er echt klaar voor was. We vonden dit pand via-via, het stond niet eens officieel te koop. Voor ons is dit dé ideale ligging, in het hart van een buurt die beetje bij beetje wordt opgewaardeerd. Het is mooi dat we daar deel kunnen van uitmaken. We hebben echt onze tijd genomen om de zaak helemaal naar wens in te richten en de juiste leveranciers te zoeken. Dat was een leuke zoektocht.”

 

één, twee, vijf, we doen hier niet stijf!

Voor stijf gedoe moet je elders zijn, voor culinaire ontdekkingen in een gemoedelijke sfeer zit je dan weer helemaal goed.

 

We kiezen bewust voor toegankelijke gerechten, maar we houden het wel origineel. We verrassen mensen graag, tot aan onze bierselectie toe.

"Verder houden we ook van duidelijkheid. Op ons menu vind je drie aperitiefhapjes, drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie desserts. Je kiest voor vlees, vis of vegetarisch. Regelmatig veranderen we een gerecht, zodat we om de paar weken een volledig nieuw menu hebben. Je kan kiezen om enkel een hoofdgerecht te nemen of heerlijk uitgebreid tafelen met meerdere gangen. Wie ’s middags komt lunchen kan uit dezelfde kaart kiezen, er is geen afzonderlijk lunchmenu.” 

 

Toen we net open waren, kregen we een recensent van Knack op bezoek, al wisten we dat helemaal niet. Plots belde er een fotograaf met de melding dat er een artikel zou verschijnen. Op dat moment wisten we niet hoe het artikel zou uitpakken, maar het was een leuk en lovend stuk. Heel tof natuurlijk!”

 

Op den bots

“We vinden het belangrijk dat er enkel kwaliteitsvolle, lekkere gerechten onze keuken verlaten, maar het draait om meer dan enkel wat er op de borden ligt. We willen dat onze klanten een leuke avond hebben. De sfeer en de muziek moeten goed zitten.

 

We laten ook graag ruimte voor het spontane bezoekers. Er zijn twintig zitplaatsen aan de tafeltjes, die je online kan reserveren. Maar er zijn ook vier plekken aan de toog voor lastminute beslissers die graag op den bots komen.

welkom

We zijn open van maandag tot vrijdag, ’s middags en ’s avonds, behalve op woensdagavond. We richten ons op buurtbewoners, de Tondeliers, maar ook op mensen die in de buurt werken. In het weekend zijn we gesloten.” 

 

word jij de volgende tondelier?

Op zoek naar een nieuwbouw appartement, stadswoning of loft in Gent? Grasduin snel even in het huidige Tondelier-woonaanbod.

« »