INTERVIEW: "Stadsontwikkeling is verbinden!"

Jean-Marc Vandersmissen, één van de drijvende krachten achter het Tondelier-stadsontwikkelingsproject, valt meteen met de deur in huis.

“Het Tondelier-project past perfect bij het DNA van de Square Group. We doen hier veel meer dan beton storten!”.

Samenvloeien

Stadsontwikkeling is verbinden en dat doet de Square Group met oprechte aandacht voor mens en natuur. Deze groep is onder meer gespecialiseerd in duurzame stadsontwikkeling, bodemsaneringen, cradle to cradle, het hergebruiken van afbraakmaterialen. Velen weten het niet, maar de afbraakmaterialen van het gebouw Nieuwe Molens, de oude gebouwen van Ivago en de andere gebouwen, … liggen nog op de Tondelier-werf. Ze worden hergebruikt voor de aanleg van de Tondelier-laan binnenkort. Dat betekent concreet minder druk op de buurt, 1000 vrachtwagens minder op de baan en dus minder uitstoot.

 

Stadsontwikkeling gaat veel verder dan stedelijke nieuwbouwprojecten en kan op vandaag enkel nog op een duurzame manier, met de blik gericht op de toekomst. De Square Group is gespecialiseerd in het detecteren van blinde vlekken in steden en deze te transformeren in publieke ruimtes zodat ook de buurtbewoners er kunnen van genieten.

 

“Een project wordt niet lukraak gekozen op basis van beschikbare ruimtes, de meerwaarde voor de buurt is voor de Square Group een must. Steden moeten leven, stadsontwikkeling is meer dan architectuur neerzetten, het mag geen afgeschermd eilandje zijn binnen een stad. Een nieuw deel in een stad moet passen in het totaalplaatje, samenvloeien met de buurt! Dat staat ook in het Tondelier project hoog op de agenda.”

 

De vonk erin!

Jean-Marc kan je gerust de vlam onder het Tondelier-stadsontwikkelingsproject noemen. (Ontdek ook de geschiedenis van de naam Tondelier). Hij maakt deel uit van een zeer betrokken team en vertelt vurig. “Tondelier wordt een hartelijke woonplaats, als het ware een dorp in de stad. Stadsontwikkeling is het verweven van mensen, leeftijden, generaties en overtuigingen. Denk maar aan het succes van de veelzijdigheid in vele wereldsteden, dat is juist de kracht van steden.

 

Bewoners wonen hier in het 2e grootste groene park van Gent net voorbij hun dorpel. Ze kunnen ‘aarden’ en verbinden met de buren in de beschikbare volkstuintjes en in de pluginstroken voor de toekomstige woningen.

 

Het enorme voordeel dat het Tondelier-woonproject biedt is de rust, de geborgenheid en het groen van een dorp gecombineerd met cultuur en stadsvibes op slechts 1000 meter."

 

Tastbaar gemoedelijk

Het Tondelier-stadsontwikkelingsproject is een enorm groot project, bestaande uit verschillende deelprojecten, wat het voor een buitenstaander moeilijk maakt het meteen te vatten. Jean-Marc vertaalt de Tondelier-spirit op mensenmaat. Hij maakt van iets steriel, administratief, juridisch, iets tastbaar. Hij schetst een 3D-beeld voor geïnteresseerden.

 

Dé Tondelier-bewoner bestaat niet. Het groene aspect spreekt iedereen aan. In 2050 wil Gent CO₂-neutraal zijn. Dat halen we hier nu al.  Wij verkopen hier geen product, maar een stuk gemoedelijk groen wonen vlakbij hartje Gent.

 

"Een woning kopen is na kinderen krijgen één van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven. Een bepaalde woonformule past bij een bepaald moment in je leven. Wij staan erop elke klant persoonlijk te leren kennen, te spreken, aan te voelen met wederzijds respect."

 

Mensen voelen zich gelukkiger door verbinding en dat kan je niet bekomen door enkel beton te storten!

"Het Tondelier-park zal de Gentenaars en haar bewoners geborgenheid bieden, veiligheid, zonder dat het een afgezonderd eiland wordt. Het park is immers toegankelijk voor iedereen. De ziel die in dit Tondelier- project zit, dat koop je hier!

 

Met het mobiliteitsplan in Gent wandelen en fietsen we nu meer. We zitten niet meer in de cocon van onze wagen. Je stelt je meer open. Op de fiets of te voet zal je al eens vlugger knikken naar iemand, kortom verbinden. Dat maakt leven in Gent nog aangenamer.”

 

In beweging, ça bouge!

Hij luistert naar de behoeften van geïnteresseerden en matcht het juiste pand met de juiste eigenaar.

 

“Dit stadsdeel is in de komende 8 jaar nog in ontwikkeling. Velen weten niet dat nog niet elk pand is uitgetekend tot in detail. Enkel de bouwvolumes zijn gekend, maar in de buik van Tondelier wordt nu nog ontworpen."

 

Deze Tondelier-stadsontwikkeling is net zoals de stad Gent constant in beweging en evolueert mee met de tijd, tot 2024 volgens de behoeften van de toekomstige bewoners.

 

Jean-Marc brengt de duurzame Tondelier-spirit over op de toekomstige bewoners van dit nieuwe stadsdeel.

 

Veranderlijk wonen

"Wonen is een tijdelijk gegeven" zegt hij. "Op de juiste plaats wonen, op het juiste moment in je leven, is belangrijk. We zouden allemaal wat flexibeler mogen zijn in onze opvattingen over wonen."

 

Wonen is een soort huwelijk dat je aangaat met je woonomgeving. We hunkeren allemaal naar een eigen stek.

"Vastgoed is geen fastmoving consumptiegoed, dat is de fout die vele projectontwikkelaars de afgelopen jaren maakten. Dat willen we absoluut vermijden bij Tondelier."

 

Patine

"De steense, kwalitatieve materialen die voorgeschreven werden voor alle gebouwen in het Tondelier-project zullen mooi verouderen. Binnen 100 jaar hebben al deze gebouwen een mooie patine. 

 

Leuk is ook dat we hier geen eenheidsworst serveren.

Alle gebouwen binnen het project zullen een andere look hebben en toch matchen met elkaar. In een dorp woon je nooit in een identieke woning als je overbuur. Iemand die de site binnenwandelt lang na deze ontwikkeling zal nooit beseffen dat dit één groot project was.

 

We willen een hogere kwaliteit bieden en investeren dan ook, we nemen de tijd om de juiste bewoners te zoeken voor dit nieuwe stadsdeel. Op plan zie je geen kwaliteit, maar stilaan zullen geïnteresseerden hier zelf de kwaliteit ontdekken."

 

Ne vent van Gent

Jean-Marc is verbonden met Gent. Hij groeide er op, liep er school en woonde lange tijd aan de Dampoort. Nu woont hij niet meer in Gent, maar werkt er wel. Gent zal altijd zijn heimat zijn. De Magie van Gent is kracht en kwaliteit van een grootstad in hapklaar formaat. Op een half uur loop je van de ene naar de andere kant van de stad, dag en nacht. Gent leeft, het is een gezellige kwalitatieve cultuurstad met veel groen.

"Omdat het Tondelier-stadsontwikkelingsproject in Gent groeit, kan ik er ook echt mijn ziel inleggen."

 

Eigenlijk is hij altijd thuis. Als hij 's avonds naar huis rijdt en 's morgens als hij in Gent komt werken. 

 

En? Ook goesting om thuis te komen in Tondelier? Spring eens binnen bij Jean-Marc of zijn collega's. Of ontdek zelf het huidige online woonaanbod van appartementen en lofts.

 

 

 

 

« »