INTERVIEW: Architecten Kersten Geers & David Van Severen over tijdloze architecturale ruimtes op het Tondelier-domein.

Het gebouw Bavo, deel van het nieuwe Tondelier-stadsdeel in Gent, werd ontworpen door het internationaal gerenommeerd architectenbureau, OFFICE Kersten Geers David Van Severen. Het gebouw Bavo is gekoppeld aan het gebouw Ganda en Flora, ontworpen door architect Eddy Vanzieleghem en architectenbureau Rapp+Rapp. De naam Bavo, verwijst naar de patroonheilige van Gent.

De binnenzijde weerspiegeld

Vanuit de overkoepelende visie van architect Christian Rapp gaven meerdere architecten vorm aan de verschillende Tondelier-gebouwen om zo eenheidsworst te vermijden. Tondelier zal aanvoelen als een soort dorp in de stad, met verschillende gebouwen, in verschillende stijlen die met elkaar communiceren. Deze keer gaf Tondelier graag het woord aan architect Kersten Geers van OFFICE:

De Bavo-appartementen zijn geïnspireerd op de duurzame functie van de historische herenhuizen van Gent. De raampartijen zijn het uitgangspunt in het Bavo-ontwerp. De gevelopbouw is een soort spiegel van de binnenzijde.

Duurzaam veelzijdig

‘Architecten dienen te begrijpen wat onze belangrijkste bijdrage als architect is. Een gebouw is een set van ruimtes, die ruimtes hebben proporties en worden op velerlei manieren gebruikt. Die ruimtes, omdat ze zo losstaan van hun typische functie, zijn duurzaam.

OFFICE streeft ernaar tijdloze architecturale ruimtes te ontwerpen waarvan de functie ervan met de tijd kan mee evolueren, zoals ook de oude herenhuizen in Gent ook steeds mee evolueren met hun bewoners.

De herenhuizen van Gent worden vandaag soms ingevuld als studentenkoten, doktershuizen, in twee gedeeld met gemeenschappelijke tuin, dat kan allemaal. Die duurzaamheid is inherent aan architectuur. We creëren ruimtes die elke mogelijke vorm van gebruik toelaten. Dat de belangrijkste ontwerpwaarde van OFFICE.’

Broederlijk herkenbaar … de townhouses

Later in het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent zullen, in dezelfde stijl van het Bavo-hoofdgebouw, architecturale broers en zussen verschijnen op het domein. OFFICE ontwerpt ook herenwoningen of townhouses. Zo wordt Tondelier een dorp in de stad. Zo maak je kwaliteit zonder een kakofonie te creëren. Dat is wel gelukt.
Tondelier is een mooi project. Ik zal heel blij zijn als we de andere familieleden van het Bavo-gebouw zien verschijnen in het park. Ik denk dat het Tondelier-project dan echt interessant wordt. Je zal de broers en zussen van het Bavo-hoofdgebouw dan herkennen, een soort coherentie in het nieuwe Tondelier-stadsdeel.

Essentie in al zijn complexiteit

OFFICE, gebaseerd in Brussel, werd opgericht in 2002 door Kersten Geers en David Van Severen. OFFICE staat internationaal bekend om hun eigenzinnige visie op architectuur. OFFICE ontwerpt steeds in een context, overweegt wat de rol van architectuur vandaag is. Architectuur wordt zo gereduceerd tot de essentie waarbinnen het leven zich in al zijn complexiteit kan afspelen.

Sinds de oprichting is OFFICE uitgegroeid tot een van de meest succesvolle en internationaal gerenommeerde architectenbureaus met meer dan 20 werknemers. OFFICE ontwerpt van meubilair tot technisch detail. In minder dan vijftien jaar realiseerde dit kantoor meer dan 200 projecten.

Wereldburgers met heimat Gent

De roots van Kersten Geers, David Van Severen en partner architect Jan Lenaerts liggen in Gent, waar ze studeerden. Hun band met Gent is sterk. Jan woont in Gent. David en Kersten wonen in Brussel en vertoeven meestal in het buitenland.

‘De driehoek, Gent, Antwerpen, Brussel is zo klein, ’t is eigenlijk allemaal dezelfde stad.’

‘Jan was erbij van in het begin. Het werd snel duidelijk dat het een soort evidentie was dat hij het bureau vertegenwoordigde. De ene legt uit, de andere stelt scherp. David en ik gaan ver terug. Het creatief proces start meestal tussen David en ik. Jan stapt mee in dat creatief proces zonder zich op te dringen. 

Jan leidt het project, slaagt er telkens in om een grote groep van mensen het werk te laten doen. Hij onderscheidt wat belangrijk en is en wat niet, hij vertaalt de belangrijke creatieve elementen naar een grote groep van mensen waarvan elke collega, binnen een framewerk, zijn of haar werk doet. Jan is hands-on, pakt de dingen aan, bouwt, realiseert. Zo kunnen David en ik ons wat afzonderen, krijgen we de vrijheid in het creatief proces te kunnen vertoeven.’

Gents faculteitsontwerp

In 2010 organiseerde UGent een architectuurwedstrijd. Opdracht van de wedstrijd: combineer twee tegenstrijdige functies in een ruimte, een performante bibliotheek en een zaal voor publieke en ceremoniële evenementen en dat in het voormalige fysicalaboratorium van UGent.

OFFICE realiseerde uiteindelijk de faculteitsbibliotheek als een soort ‘hoge bewandelbare boekenkast’, een modulair systeem met stalen platen gebruikt als boekenplank, vloerelement en traptrede. De geperforeerde stalen platen schermen de boeken af. Ook tijdens activiteiten, blijft de boekencollectie zichtbaar. Zo bleef het traditionele karakter van de leeszaal behouden.

Bruggen bouwen, verbinden …

Ook de brug aan de achterzijde van de Handelsbeurs Gent is van de hand van OFFICE Kersten Geers David Van Severen, in 2008 bekroond met de Belgische architectuurprijs in de categorie ‘Publieke ruimte’. De Handelsbeurs is een cultureel centrum. De achterkant van het gebouw werd recent gerenoveerd. Aan de achterzijde van de Handelsbeurs was er weinig ruimte en dynamiek. Kersten en David kozen voor de constructie van een brug over de Ketelvaart, een positieve activering van het gebouw. Het werd een sobere brug, de verbinding tussen gebouw en oever.

Wil jij de volgende Tondelier worden?


Bekijk dan het aanbod aan appartementen en lofts in dit groene, nieuwe stadsgedeelte van Gent.

« »