INTERVIEW: De Smet Vermeulen Architecten over het gebouw KRONO in het opvallendste nieuwbouwproject in Gent

KRONO, een groot gebouw waar veel stad in zit. Lees alles over de waarde en de sfeer die De Smet Vermeulen architecten integreerden in dit gebouw.

Verbindend verwelkomen

Als je de vergaderzaal van het architectenbureau De Smet Vermeulen binnenloopt, overvalt je de rust, de overtollige prikkels die je op straat oppikt, vallen meteen weg achter de voordeur. Je komt terecht in ‘ruimte voor ideeën’. De gebruikte materialen op weg naar de vergaderzaal zijn sober, stille getuigen van een soort bescheidenheid. Hiermee nodigen de architecten je meteen uit om te focussen, om de ‘vide’ te vullen en te verbinden. 

 

8-koppig ontwerpteam

De Smet Vermeulen architecten maken deel uit van het Tondelier-ontwerpteam dat bestaat uit 8 architectenbureaus onder de doordachte leiding van het architectenbureau Rapp + Rapp. Architect Rapp, stadsbouwmeester van Antwerpen, boog zich over het verkavelingsvergunningsdossier van Tondelier en nodigde de 7 andere bureaus uit voor een brainstorming/workshop om zo vorm te geven aan dit unieke nieuwbouwproject in Gent, enig in zijn soort in Europa.

 

De uitdagende stedenbouwkundige voorwaarden van Rapp + Rapp bleven niet zonder discussie en De Smet Vermeulen architecten namen al snel de zorg voor het plan op zich om er mee over te waken en het plan ook écht waar te maken. Zij gingen als eerste aan de slag en realiseerden het gloednieuwe gebouw op de Tondelier-site, KRONO.

 

Met het goede plan van Rapp + Rapp, konden wij meteen een versnelling hoger schakelen en focussen op de uitdagende opdracht KRONO.  Paul Vermeulen.

Multifunctioneel, more than meets the eye…

Als je voorbij het gebouw KRONO wandelt moet je even verder kijken dan je neus lang is. “Het loont de moeite”, garandeert David Schelstraete, projectarchitect voor KRONO. Het gebouw is van een unieke schaal in het Tondelier-nieuwbouwproject, het is vrij lang, breed en diep.

 

Verrassing nummer 1, in de buik van het gebouw schuilt een buurtsporthal. Het gebouw kan dus als stadsgebouw aanzien worden met meerdere publieke functies, naast de gevarieerde woonfunctie. De blik van de buurtsporthal is naar het parkgroen en de gasmeters gericht.

 

Een ankerpunt, een hoeksteen!

KRONO is dus het grootste gebouw op de site omwille van de sportfunctie. Het is een gebouw met een hoek, op een bijzondere plek, een typisch stedelijk gegeven dat vaak onbenut blijft. Dankzij het plan van Rapp + Rapp neemt dit gebouw de 2 richtingen, de vaart en de gasmeters, net wel heel sterk op.

 

“Gent is anders dan Antwerpen en Brussel”, getuigt architect Paul Vermeulen, “‘hét appartement’ is in Gent nog een vrij recent gegeven, van na de 2e wereldoorlog, in de jaren ‘60 en ’70, en mist nog wat traditie. Denk maar aan de Van Rijswijcklaan in Antwerpen, waar hét appartement reeds 100 jaar of langer een stedelijk gegeven is.”

 

Het Tondelier-ontwerp, schakelt een schaal hoger, zoals je dat in een grote stad mag verlangen. Dit plan is niet zomaar een typeplannetje, los uit de mouw. De plek, de uitzichten en de Tondelier-planvorming zelf, hebben een hogere ambitie.

Hier is het goed wonen

De sfeer van het gebouw KRONO is een huwelijk met de omgeving. Als bewoner van KRONO ervaar je geen breuk of discrepantie met de omgeving wanneer je je appartement verlaat. Ook omgekeerd, er werd veel aandacht besteed aan de publieke ruimtes, zodat je je reeds thuis voelt van in de inkomhal.

 

KRONO is een ‘leesbaar’ gebouw met evenwichtige aandacht voor de verschillende ingangen. 4  voor de appartementen, 1 ingang naar de fietshelling en fietskelder op -1 en 2 ingangen voor de sporthal, …

 

In KRONO woon je op een bepaald huisnummer, op een uniek adres met deuren die je goed kan onderscheiden van elkaar. “Die deur daar, daar woon ik”.

 

“We are the streets”

De Smet Vermeulen architecten zagen hun taak meteen in het vermenigvuldigen van ‘de geest’ die in het plan van Rapp + Rapp zit.

 

Baanbrekend! Een gebouw ontwerpen met een woonfunctie en een buurtsporthal is uitdagend en quasi ongezien. De Smet Vermeulen beet vast.

 

Onze steden zijn saai omdat alles los staat van elkaar. De dingen met elkaar verbinden, dat is pas een stedelijke houding.

"Zo krijg je een kleinere voetafdruk op minder grond. Maar het gaat over veel meer… je woont in dit KRONO-gebouw met je eigen levensverhaal, naast andere aspecten van stedelijk wonen. Hier maak je deel uit van een groter geheel, een interessante plek om te wonen.”

 

Krono, héél solide, eist zijn plek op

De strenge voorwaarden voor de BEN-bouw, met hoge energienormen, in combinatie met het voorgeschreven gebruik van ‘steense’ en natuurlijke materialen zoals baksteen, beton en natuursteen, krikten de ontwerpuitdaging voor De Smet Vermeulen architecten verder op.

 

Die keuze van architecten Rapp + Rapp past volledig in een 'steenachtige' stad, het is de bakstenen stad die we het meeste kennen en die ook een rijke traditie heeft. Overstappen naar lichtere materialen zoals pleister zou aanvoelen als een breuk. Het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent wil net aanknopen met het verleden. Paul Vermeulen.

Alle gebouwen in het nieuwe Tondelier-stadsdeel zullen een eigen stijl hebben en in elkaar overvloeien, er zal samenhang zijn. Rapp + Rapp blijft opvolgen en bijsturen waar nodig. Dit is op zich ook baanbrekend, want sommige architecten, zijn op hun eigenheid gesteld en wensen zich te onderscheiden van anderen. Dat maakt nieuwe wijken soms zeer vermoeiend.

 

Je woont samen, maar je woont anders!

De waarde van het gebouw KRONO schuilt hem in de mix van de verschillende volumes van de appartementen en dus ook sociale typologieën. Je kan kiezen voor een 4-kamer, 3-kamer, 2-kamerappartement of een studio.

 

Verrassing nummer 2. Het KRONO-gebouw is groot maar huisvest, in totaal, slechts, 36 wooneenheden, van de 1e tot de 5e verdieping. Kortom, als je als bewoner voor je eigen voordeur staat, dan weet je zeker dat je heel anders woont dan je buren.

 

Met behoud van eigen identiteit ben je in KRONO, deel van het geheel. Deze mooie symboliek zit ook verscholen in het marmermozaïek, die vanuit de gangen een beetje voorbij je eigen voordeur verder doorloopt.

 

Vanzelfsprekende complexiteit

 

Krono is in essentie, een zeer complex gebouw, maar het ademt vanzelfsprekendheid uit. David. “Het is een bevattelijk, begrijpelijk gebouw met een rustige gevel. Hier is geen plaats voor onrust. 

 

Het KRONO-gebouw is geen optelsom van vele kleine functies, het is één geheel. Het gebouw bestaat uit een beperkt aantal bouwlagen, en verslankt naar boven toe.

 

Krono is een groot gebouw omdat er veel stad in zit!

 

Groen geïntegreerd! Vis-à-vis!

Volgens De Smet Vermeulen architecten schuilt de sterkte van het Tondelier-project zich absoluut in de groene ligging vlakbij hartje Gent. Het Tondelier-project kent geen gelijke tussen de vele nieuwbouwprojecten in Gent. Er is weinig groen in Gent en hier komen 2 parken samen. Hier kan je rustig wonen met cultuur in je achtertuin.

 

“Dit project sluit aan op de nabijliggende wijken Rabot en de Blaisantvest. De zichten van straten, lopen door, vis-à-vis. We hebben veel dierbare plekken in Gent, gevuld met energie en inspiratie. Het verbindende aspect van dit nieuwbouwproject is heel belangrijk.”

 

Het gebouw spreekt voor zich. Je moet niet luid schreeuwen om toch iets wezenlijks te zeggen wat ook blijft hangen.

Inspiratie uit het verleden en in de toekomst

“We zijn omringd door gebouwen die 50, 100 jaar oud zijn, die ons nog steeds inspireren, waar we nog altijd een boodschap aan hebben. Daar moet je iets mee proberen te doen."

 

Ook KRONO is duurzaam ontworpen en gebouwd om op lange termijn te inspireren. Tot de absoluut favoriete gebouwen van Paul in Gent horen, 'De Centrale', een heel mooi industriegebouw dat gaandeweg andere functies kreeg. Ook De Vooruit en MSK met haar duurzame uitstraling en verfijnde plattegronden, die samen 1 geheel vormen. “Een prachtig gebouw!”

 

Ook het renaissance gedeelte van het Gentse stadhuis draagt de liefde van architect Vermeulen weg.

 

Het spreekt zijn eigen taal en draagt bij aan de stad. Het geeft zijn vonk aan de stad, dat is de manier waarop we mekaar inspireren in een stad.

De Smet Vermeulen, gewoon een match

Dit architectenduo is actief sinds 1989 en heeft sinds den beginne meerdere mensen in huis. Waar zit de chemie?

 

“De Smet en Vermeulen, het zijn de 2 meest voorkomende namen van heel Vlaanderen, lacht Paul. Dertien in een dozijn! Maar, de combinatie van die 2 namen is toch uniek!”

 

De 2 vennoten, hadden steeds andere mensen in de dienst. De dialoog, de argumentatie en de overtuigingskracht zit in de structuur van dit bureau ingebed.

Wisselen over de tafel heen, de dialoog, is een stuk van het creatieproces hier. Zo ontwikkelen we beter gedragen, completere resultaten, die ook langer kunnen meegaan!

Lees ook meer over hun tentoonstelling 'Find myself a city to live in' in De Singel, Antwerpen die je momenteel kan bezoeken.

 

Appartementen te koop in Gent?!

Word jij de nieuwe Tondelier? Ontdek snel het huidige online woonaanbod of koop een KRONO-appartement in een uniek groen stadsdeel.

« »