INTERVIEW: Bar Oswald, beetje gek, eigenwijs anders, onderbouwd lekker

We brachten reeds een paar opvallende figuren en handelszaken in de buurt van het nieuwe Tondelier-stadsdeel in beeld. Ook Bar Oswald bewijst dat deze woonplaats omgeven is door een buurt vol karakter.

Nen hoek af

Eens je een bezoek bracht aan Bar Oswald, zal het je niet verbazen dat… Elewout Dendievel en Linne, niet toevallig, op 1 april dit jaar de deuren openden van deze nieuwe Gentste bar aan het Neuseplein 14. Achter de opvallende zwart-witgestreepte hoekgevel schuilt een sterk conceptueel uitgebouwde bar, met nen hoek af. Gewoon makkelijk bereikbaar op de ring van Gent met parkeerplaats voor de deur.

 

Gestileerd tot in de puntjes…

Aan persoonlijkheid is er geen gebrek in dit café. Dat wordt meteen duidelijk tijdens de rondleiding. Het concept van Bar Oswald laat zich moeilijk samenvatten. Elk element in deze bar/feestzaal werd zorgvuldig en weloverwogen gekozen, soms tot wanhoop van de uitvoerders toe. Van het sterk gestileerde logo, de op maat ontworpen art-decospiegel tot de craquelé schildertechnieken op het plafond. Breng zeker een bezoek aan het toilet met legoblokjesvloer, oude tapkraantjes en een biechtluik en het bijzondere aparte kamertje, de ‘separé’ voor twee, waar je zelf het volume van de muziek regelt, … Dit café is een totaalsfeerconcept. Gewoon al een belevenis om even te komen ontdekken.

 

Schipperserfgoed, café Fluvial

Net zoals het Tondelier-domein is ook dit café langs de Sassekaai nauw verbonden met het leven van de binnenschippers. Voorheen was dit Café Fluvial, sinds 1928, voorgezet van moeder op dochter, meerdere generaties lang, tot een personeelslid de zaak overnam. Uiteindelijk werd de zaak openbaar verkocht.

 

In de jaren ‘70 waren er heel wat cafés langs de Sassekaai gevestigd. Dat was voor dat de Ringvaart er was. Toen passeerden alle binnenschepen hier. Je had hier meerdere bakkers, beenhouwers en vele cafés naast elkaar en ze overleefden allemaal! Dit café deed ook dienst als postkantoor voor de binnenschippers. Ook tijdens de verbouwingen kwam er hier nog post aan.

Ervaren onderbouwd, tot je er blauw van ziet

Elewout en Linne zijn niet aan hun proefstuk toe. Elewout, is een handyman, een creatieve duizendpoot, niet vies om de handen vuil te maken, getraind door ‘the school of life’. Hij deed zijn ervaring op in de festivalwereld en is van vele markten thuis. Linne had 10 jaar lang haar eigen restaurant in Zeebrugge.

 

Linne getuigt: Het ontwerp voor Bar Oswald groeide op organische manier uit de samenwerking met een team van 6. Elewout, ging als chef decor, weleens autistisch te werk. Na 3 soorten blauw, hadden we eindelijk het juiste te pakken.

Hospitaliteit is hier een feit!

Linne en Elewout delen een mooie visie: “Dit café is cultureel erfgoed en dat we proberen we te behouden. Hoe dan ook, het moet een café zijn waar je een thuisgevoel hebt en waar sociaal contact belangrijk is. Bar Oswald is een openbare living, open 7 dagen op 7. Een café is altijd open. Dat moet! Wij willen niet dat mensen voor een gesloten deur staan”, een nog zeldzaam initiatief. “We hanteren het open-deur-principe en mikken op een gemengd publiek, wars van rang en stand. Jong en oud zijn hier welkom.”

 

Ook de naam Oswald kozen Elewout en Linne niet toevallig.

 

Oswald is de personificatie van dit café, dat voelt persoonlijker, het is een karakter. Er zit een Oswald in ieder van ons. Oswald is elke dag iemand anders.

Oswald doet zoals hij het thuis doet, ‘kindness is in anyone of us’

Met Bar Oswald serveren Elewout en Linne een uitgepuurd concept.

 

"Als enigste café in Gent serveren we hier het Stella-bier rechtsteeks uit 3 glanzende koperkleurige tanks, 3x 500 liter, zonder toegevoegde CO2, ‘hoofdpijnvrij’, niet gepasteuriseerd."

 

Ook op de menukaart vind je enkel wat ze beiden zelf lekker vinden. “We wilden wel eens wat anders serveren, want overal vind je meer van hetzelfde. We hebben wel 100 frisdranken geproefd.”

 

Reken bij den Oswald op bewuste keuzes. “De wijnen werden blind geproefd met 15 vrouwen. De betere rode wijnen werden gekozen door testgroep van veertigers. Ook de gin tonics werden blind geproefd, een beetje zwaar voor de lever ;-)."

 

In de horeca ligt de focus momenteel vaak op de rendabiliteit en niet meer op hospitaliteit. En dat wil Bar Oswald anders doen! Doe zoals je thuis doet en dien niet op, wat je je vrienden niet zou serveren.Als surplus wordt Bar Oswald, na de wegenwerken, vervolledigd met een terras met prachtig zicht op het water en de zon die ondergaat achter de industriële pakhuizen van Vynckier.  

 

Dendievel nog aan toe

Het concept van Bar Oswald werd intussen verkozen tot genomineerde voor ‘Best Bar Concept’ voor de 5de editie van de VENUEZ Hospitality Awards.

 

Dit is een huis gevuld met soul, funk, motown, …  Oswald is een bestemmingscafé, je parkeert je fiets of wagen gewoon voor de deur. Met het mobiliteitsplan is Bar Oswald nu ook vaak de plaats van afspraak voor groepen vrienden voor ze gaan feesten in centrum Gent. Tegenwoordig blijven die groepen hier vaak gewoon plakken aan den toog.

Er zit een oude ziel in Elewout Dendievel. “Alle retro elementen vonden hier weloverwogen hun plaats, je vindt hier gene kitch! Bar Oswald nodigt echt uit tot interactie. De 20-jarigen gaan hier moeiteloos aan de klap met 50-jarigen. Er wordt hier nog veel getrakteerd aan onbekenden. En gene stress, de barman bewaart hier steeds het beroepsgeheim.”

 

Genoeg verteld, ook alle toekomstige Tondeliers zijn hier welkom. Komt dat proeven. Tot snel, in den Oswald ;).

 

APPARTEMENTEN TE KOOP IN GENT? GROEN WONEN, GROEN LEVEN

Wil jij ook genieten al dat groen? Op zoek naar nieuwbouw in Gent? Slenter dan eens door het online woonaanbod van Tondelier in Gent, want daar woon je binnenkort in een park.

« »