INTERVIEW: Tondelier bougeert! Schepen Sofie Bracke over buurtsporthal en sportbeleid Gent.

Tondelier heeft de ambitie om niet enkel een streng duurzaam nieuwbouwproject in hartje Gent te zijn, maar ook een verrijking voor de aanpalende Rabotwijk.

Zo vind je in het gebouw KRONO naast 36 appartementen ook de eerste Gentse buurtsporthal waar de inwoners van Tondelier en Rabot, de benen kunnen losgooien. Het bewijs dat er heel wat beweegt in dit nieuwe stadsdeel in opbouw …

Dit keer gaven we het woord aan schepen Sofie Bracke over de Tondelier-buurtsporthal en het sportbeleid van Gent. In september 2019 opende schepen Bracke de deuren van deze eerste Gentse buurtsporthal.

Sofie Bracke brengt bal aan het rollen

‘Wat je bij de opening van de buurtsporthal Tondelier meteen aanvoelde, was dat er veel mensen naar hadden uitgekeken,’ getuigt Sofie Bracke.

‘Heel wat gezinnen uit de buurt kwamen spontaan kijken wat er gaande was. Ze wandelden gewoon spontaan de sporthal binnen, wat zorgde voor een ongelooflijk fijne, relaxte sfeer. Ik voelde veel blijdschap en optimisme. Sport is sociale interactie. Een buurtsporthal is belangrijk, het genereert wijkleven. De buurtsporthal op het Tondelier-domein is de eerste. Er volgen nog nieuwe buurtsporthallen. Deze kleinere sporthallen in en rond Gent zijn het perfecte antwoord om iedereen de kans te geven te sporten.’

Move, move, move … 9000

Naast de lokale scholen, sportclubs en individuele sporters, krijgt ook de wijksportwerking haar thuishaven in de Tondelier-buurtsporthal.

‘Deze sportlocatie is het basecamp voor initiatieven zoals Move 9000, het buurtsportproject van vzw Jong. Zo hebben zij een vaste stek, een uitvalsbasis van waaruit ze de wijk kunnen intrekken om jongeren te prikkelen om te bewegen. Bewegen heeft een enorm positief effect op jongeren en kan vaak het begin zijn van een veel breder traject.

De buurtsportwerkers maken tijd om met de jongeren te praten over hun kleine en grotere problemen. Daarrond zit een netwerk van partners die verder aan de slag kunnen met jongeren die er behoefte aan hebben. Vergis je niet, de buurtsporthal er zeker niet enkel voor kinderen en jongeren. Het is een plek voor jong én oud. Iedereen is van harte welkom!’

‘Sport is sociale interactie. De Tondelier-buurtsporthal kan daar een sleutelrol in spelen.’

Verbinden met vrienden

Deze buurtsporthal is uitgerust met terreinen voor minivoetbal, volleybal, basketbal en badminton. Daarnaast zijn er ook een polyvalente ontmoetingsruimte en vijf kleedkamers. Het unieke aan deze sporthal is dat hij letterlijk door iedereen gebruikt kan worden.

‘Overdag wordt de infrastructuur gebruikt door de buurtscholen voor de lessen lichamelijke opvoeding. ’s Avonds kunnen alle buurtbewoners er terecht. Een aantal sportclubs hebben er intussen hun vaste stek, maar je hoeft je niet bij een club aan te sluiten om te sporten.'

Stel dat een groepje vrienden/vriendinnen hier een avondje wil badmintonnen: dan reserveren ze gewoon een terrein en kunnen ze de deuren openen met een QR-code. Die laagdrempeligheid is heel belangrijk binnen het sportbeleid van Gent.

Stad Gent investeert in sport

Gedeelde sportinfrastructuur zoals de buurtsporthal op het Tondelier-domein zijn essentiële tools binnen het sportbeleid van de Stad Gent. Het stadsbestuur voorziet in haar meerjarenbudget bijna 60 miljoen voor sportinfrastructuur.

‘En dat is broodnodig. Gent groeit enorm snel en de sportinfrastructuur is niet voldoende mee geëvolueerd. Het raakt me bijvoorbeeld enorm als een jongetje van tien me zegt dat hij zo graag wil voetballen, maar dat hij zich niet bij een club kan aansluiten omdat er wachtlijsten zijn.

Tondelier is de eerste wijk waar een buurtsporthal opende, maar we plannen heel wat gelijkaardige initiatieven, zoals het stadsgebouw dat we optrekken aan de Schipperskaai en waarin ook een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een basisschool onderdak krijgen. Er zijn tevens plannen voor een buurtsporthal in Ledeberg. Ook Sint-Denijs-Westrem staat op de agenda. We brengen wijk per wijk de noden in kaart.’

Sportief ambitieus

Sofie heeft niet bepaald een zittend gat.

‘Door mijn drukke agenda kan ik niet zo vaak sporten als ik zou willen, maar ik ben wel een enthousiaste amateurloper. Ik sport op momenten wanneer het in mijn agenda past. Ik neem bijvoorbeeld mijn sportkleding mee naar het werk om voor de gemeenteraad nog snel een rondje te lopen. Ik heb wel eens de Antwerp 10 miles en de 20 km door Brussel gelopen, maar verder reiken mijn ambities niet.

Ik vind bewegen heel belangrijk en wil het goede voorbeeld geven aan mijn kinderen. Dat past ook binnen de visie van het stadsbestuur van Gent: we willen zoveel mogelijk inwoners prikkelen om te bewegen en zorgen dat de Gentenaars die willen bewegen, daar alle kansen toe krijgen. Samen sporten da’s verbinden, wars van rang of stand.’

Wonen en sporten vlakbij hartje Gent?


Wil jij wonen in een wijk waar je op jouw manier volop kan sporten, leven en genieten? Struin dan eens door het woonaanbod van Tondelier.

« »