INTERVIEW: Eetcafé Toreke: daklozen en magistraten samen aan tafel

Als er één ambitie is die je Tondelier absoluut mag toedichten, is het wel dat dit gloednieuwe stadsdeel in Gent een dorp in de stad wil zijn. Dit unieke nieuwbouwproject in Gent omvat zoveel meer dan appartementen en lofts in een park. Het is een plek van verbinding tussen mensen met verschillende achtergronden.

Ook de connectie met de omgeving is daarbij heel belangrijk. En laat dat nu net de missie zijn van vzw Toreke, een eetcafé-ontmoetingsplek vlakbij Tondelier in de aangrenzende Rabotwijk.

Enchanté, iedereen welgekomen! 

Sociologe Chris Monten (54) is een van de bezielers van Toreke. Ze werkte als assistente op de universiteit vooraleer ze besloot om haar passie voor horeca te volgen, onder andere via een opleiding tot sommelier. Ze kon haar sociale gedrevenheid echter niet onder stoelen of banken steken. In Toreke komen haar beide passies samen.

“Toreke opende de deuren in 2012 om te voldoen aan de nood aan een ontmoetingsplek en gezonde voeding in de Rabotwijk. We wilden ook een rol spelen in armoedebestrijding. Iedereen is hier welkom, buurtbewoner of niet. In ons eetcafé zorgt iedereen een beetje voor de ander. Onze wens is dat magistraten en daklozen hier zij aan zij zitten. De komst van Tondelier brengt nog meer leven in de buurt en een nog gevarieerder publiek voor onze activiteiten.”

We hanteren drie verschillende tarieven. Ongeveer een derde van de mensen die hier komt eten, behoort tot kansengroepen. We werken ook met Enchanté, een systeem van uitgestelde koffies en maaltijden, waarbij mensen niet enkel een maaltijd voor zichzelf kunnen bestellen, maar ook voor iemand die geen geld heeft. Ook mensen die niets willen verbruiken, zijn hier welkom.

Vegetarisch, frietjes met stoverij en homemade limonade …

Gezond, duurzaam en betaalbaar, het is geen evidente combinatie. “We kiezen zoveel mogelijk voor lokale leveranciers en biologische producten. We werken ook samen met Foodsavers, een organisatie met mensen uit kansengroepen die voedsel ophalen op veilingen en dergelijke en aan sociale restaurants leveren. We hebben een wisselend weekmenu, waar altijd plaats is voor vegetarische opties. Vaste waarden op de kaart zijn onze quiche, pasta’s en op vrijdag stoverij met frietjes. Daarnaast is er elke dag soep en dessert. Naast de normale frisdranken, bieden we een suikervrije, homemade limonade, regionale bieren en biologische wijnen aan.”

Het gebouw waar Toreke een onderkomen vindt, huisvest ook kindertheaterhuis De Kopergietery, de freinetschool Mandala en Domos, een organisatie voor beschut wonen. Dat zorgt voor interessante kruisbestuivingen. Bovendien fuseerde Toreke met wijkresto ’t Oud Postje en buurtmoestuin de Moeskopperij in Muide-Meulestede. Zo ontstond de vzw Toreke.

De zaal aan de Rabotwijk kan ook gehuurd worden voor allerlei activiteiten, ook voor privéfeestjes. Ook hier hanteren we een sociaal tarief. Op donderdagavond neemt buurtcafé Barabot het hier over, een prachtig initiatief volledig gedragen door vrijwilligers.

Sterk werk, handen uit de mouwen

Een van de pijlers van de werking van de vzw is sociale tewerkstelling. “We werken met medewerkers aangeworven via de lokale diensteneconomie en die we op maximaal vijf jaar klaarstomen voor het regulier arbeidscircuit. Daarnaast werken we met langdurig werklozen, die door het OCMW worden geselecteerd. Deze medewerkers bereiden zich hier op zes maanden tijd voor op de reguliere arbeidsmarkt. Geen eenvoudige opdracht, ook al omdat de horeca een harde wereld is, waar personeel vanaf dag één moet presteren. Verder werken we nog regelmatig met mensen die een werkstraf kregen en met vluchtelingen.”

We hechten veel belang aan respect en verdraagzaamheid. Maar natuurlijk ook motivatie, betrouwbaarheid en de bereidheid om samen voor onze doelstellingen te gaan.


Verandering start hier

De werking van de vzw past perfect binnen Chris’ levensvisie. “Ik studeerde sociologie omdat ik de wereld wilde veranderen, maar mijn zus zei altijd dat ik met het kleine moest beginnen. Haar woorden zullen me altijd bijblijven. Ik focus me op zaken die ik kan beïnvloeden, op het dagelijkse en het concrete. Kleine contacten en veranderingen op microniveau, daar haal ik mijn energie uit. Ik kwam thuis in eetcafé Toreke.”

Inwoner van Rabot, Tondelier of woon je verder weg? Maakt niet uit: iedereen welkom. Proef van de losse sfeer in Eetcafé Toreke.

Nog op zoek naar een appartement of loft in Gent? Wedden dat je je goesting vindt in het Tondelier- woonaanbod?

« »