INTERVIEW: Van Down Under naar Tondelier, WestMate kiest voor kantoor in Tondelier-stadsdeel

Van Sydney naar Gent: het lijkt een grote stap. Toch voelde Greg Vanderstraeten zich meteen thuis in zijn appartement in het Gentse stadsdeel Tondelier, waar hij, in maart 2019, zijn intrek nam.

Na ons avontuur in Australië kozen mijn echtgenote en ik bewust voor een leven in de stad Gent. En dat in een appartement in een groene omgeving, niet in een huis. Tondelier voldeed aan al die voorwaarden.

Portie gezellige warmte voor 15 euro

Greg koos voor een appartement in Nieuwe Molens Gent. Hij was sterk gefascineerd door de geschiedenis van dit bijzondere gebouw. Het gebouw dienst als meelfabriek voor Rapp+Rapp, de hoofdarchitect van het project Tondelier, het nieuw leven inblies.

Nieuwe Molens Gent is een interessant en geslaagd renovatieproject. Als architecte is mijn echtgenote enorm geboeid door het werk van Rapp+Rapp. Ikzelf ben vooral gecharmeerd door de combinatie van oud en nieuw in dit gebouw. Dat het gerealiseerd werd met duurzame materialen, is een absolute meerwaarde. 

'Dankzij de keuze van de materialen blijft het binnen 50 jaar ook nog een tijdloos gebouw. Het hele stadsdeel Tondelier wordt verwarmd met restwarmte van het stadswarmtenet. Ongelofelijk voordelig en bovendien veel minder belasting op het milieu. Onze warmtefactuur bedraagt gemiddeld 15 euro per maand.’

‘Tondeliers’ babbelen bij om de hoek

Ook de buurt bevalt. Ik woon hier graag. Tondelier is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. We wonen hier op 10 minuten wandelen van het stadscentrum. Ik shop graag lokaal in de Oosterse winkels in de Rabotwijk. Tondelier is een sociale buurt, ik heb veel contact met de andere bewoners. 

'Vorige week ging ik voor het eerst naar de buurtsporthal in het Krono-gebouw hiernaast. ’t Was leuk om te volleyballen. Zeker voor herhaling vatbaar!'

Als je hier rondloopt, knoop je veel spontane gesprekken aan. Iedereen kent iedereen.

'Ik kende Gent goed uit mijn studententijd – ik ben geboren in Waregem en studeerde in 2013 af als landmeter aan de Hogeschool Gent. Mijn echtgenote vond Gent ook een toffe stad, dus die keuze was snel gemaakt. Door het internationale karakter spreekt iedereen hier bovendien een aardig mondje Engels.’

Dat laatste is een grote meerwaarde voor Gregs echtgenote, die van Bulgaarse afkomst is. Hij leerde haar kennen tijdens zijn studententijd, toen ze beiden voor een uitwisselingsproject in Spanje vertoefden.

‘Sinds een paar maanden hebben we een hond. Ik geniet enorm van de dagelijkse wandelingen in het park.’

Gekocht vanuit Australië

Voor Greg en zijn echtgenote hun intrek in Tondelier namen, woonden ze in Australië, net zoals Gregs studiegenoot Laurens De Temmerman. 

‘Na onze studies ging Laurens aan de slag als landmeter in Christchurch in Nieuw-Zeeland voor opmetingen na de toenmalige aardbeving daar. Ik was in dienst bij het baggerbedrijf DEME, waar ik vooral meewerkte aan windmolenprojecten. Toen Laurens van Nieuw-Zeeland naar Australië verhuisde, liet hij me weten dat er veel werk voor landmeters voor het grijpen lag. Mijn vrouw en ik besloten om voor onbepaalde tijd naar Australië te trekken. Uiteindelijk bleven we drie jaar. Laurens en ik werkten voor dezelfde bouwfirma in Sydney.’

Greg en zijn echtgenote beslisten in Australië hun Tondelier-appartement te kopen op basis van foto’s die zijn ouders vooraf doorstuurden. Amper een uur voor ze het aankoopcontract tekenden, kwamen ze zelf nog even poolshoogte nemen. Liefde op het eerste gezicht …

WESTMATE, twee maten terug in het westen, daar staat geen maat op

‘Laurens en ik sloegen de handen in elkaar en richtten hier WESTMATE op. Mijn vrouw werkt nu voor een architectenbureau in Aalter. Ik heb een kantoor in mijn appartement hier in Nieuwe Molens Gent. Laurens heeft een kantoor in Oudenaarde. Afhankelijk van de projecten waar we aan werken, kiezen we onze uitvalsbasis.

Met WESTMATE bieden we opmetingen aan voor bedrijven en particulieren. Dat kan gaan over opmetingen en uitzettingen voor de bouw van huizen, appartementsgebouwen of bedrijfspanden. We ontwerpen ook verkavelingen en staan ook in voor het indienen van de verkavelingsaanvraag. WESTMATE meet ook op bij grensbetwistingen tussen buren. Sinds kort zet WESTMATE ook een drone in om grotere terreinen in kaart te brengen. 

'Dat is vooral interessant voor grondwerken, maar ook voor klanten die een luchtfoto van hun werf of gebouwen wensen. Hoewel WESTMATE nog geen jaar actief is, lopen de zaken goed.’

Word jij de volgende Tondelier?

Wil jij ook vlakbij hartje Gent en toch in het groen wonen? Bekijk dan zeker het woonaanbod van Tondelier.

« »