INTERVIEW: Tuinieren, midden in de stad, het kan ook in het Tondelierpark. Gaardeniers Rita, Mia & Piet vertellen ons erover.

Het is een enorme verrijking voor de buurt. Het zorgt voor nieuwe vriendschappen, het opent dialogen met voorbijgangers en ook tussen de verschillende culturen zorgt het voor een gemeenschappelijk gespreksonderwerp.

Rita, Mia en Piet zijn gepassioneerde tuiniers Gaardeniers, zo noemen ze zichzelf, met een oude benaming voor tuinier, die ook verwijst naar de Gaardeniersbrug. De Gaardeniers zijn geen eigenaars maar gebruikers.

Ze namen ons mee en gaven ons een kijkje achter de schermen … hoewel het allemaal niet zo ‘achter de schermen’ is. Iedereen is er welkom om eens een kijkje te komen nemen tussen de verschillende moestuintjes. Natuurlijk geldt hier het motto: kijken mag, aankomen niet. Ook voor rolstoelgebruikers werd er voldoende ruimte voorzien tussen de bakken om zo comfortabel doorheen de moestuintjes te kunnen bewegen.

De Gaardeniers zien het als een privilege dat ze dit kunnen doen in de stad want er zijn slechts een beperkt aantal moestuinbakken en er waren veel kandidaten.

De moestuintjes werden toegekend door loting en er is een wachtlijst.

Tussen de Gaardeniers heerst er een hele leuke en ontspannen sfeer. Ze zorgen voor elkaar en elkaars plantenbakken wanneer iemand er even tussenuit is. Ze staan elkaar ook bij met raad en daad. De ene weet meer over insecten en bijen, de andere heeft meer plantenkennis, is een bloemenfreak of heeft meer ervaring met groententeelt. Ieder zijn sterkte komt zo mooi tot zijn recht binnen deze hartverwarmende groep. Delen van zaden, planten, geoogste groenten, … of een zeldzame soort doorgeven, is hier vanzelfsprekend. Voor vele Gaardeniers die vooraf nog geen ervaring hadden met een moestuin is tuinieren een ware ontdekking.

Naast de zorg voor het eigen moestuintje steken de Gaardeniers ook de handen uit de mouwen voor het onderhoud en het wieden tussen de bakken, voor het aanleggen van bloemenborders, voor klussen in het tuinhuis of voor een herstelling aan de pomp,...

Wanneer er iets moet gerepareerd of geknutseld worden, gebeurt dit zoveel mogelijk met verzameld of herbruikbaar materiaal.

Wekelijks wordt er ook zwerfvuil geruimd in de buurt. De Gaardeniers doen daar vaak aan mee want de tuintjes liggen dan wel in een mooi park maar iedereen wil toch ook een propere omgeving.

Enkele leuke weetjes:

  • In Gent zijn er heel wat verschillende culturen terug te vinden. Dit zie je ook in de keuze van soorten groenten die vaker of net minder vaak geplant worden in de moestuinbakken
  • De stad Gent zorgde voor een gemeenschappelijk tuinhuis en voor tuingereedschap !
  • Door de aangelegde borders en de verschillende bijenhotels wordt er veel zorg gedragen voor de insecten en bijen in de buurt.
«