Stadius, ambachtelijk smakelijk!

De ‘foodies’ die hun intrek nemen in het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent kunnen alvast beginnen watertanden. Tuurlijk! Als ‘Tondelier’ hou jij van authentiek en duurzaam! Loop dan zeker eens bij Slagerij Stadius binnen.

Bescheiden authentiek

Als je deze slagerij op de Gasmeterlaan nummer 169, vlakbij het Tondelier-park, binnenwandelt doet niks je op het eerste zicht vermoeden dat alle patés, hammen, salami’s, ... nog trouw aan tradities en volgens originele recepten ambachtelijk gemaakt worden in het atelier achter de slagerij.

 

Bescheidenheid is wat dit huis van traditie siert, authentieke smaak is waar den toog hier vol van ligt.Je staat er niet meer bij stil, veel slagers hebben voldoende vakkennis, maar zijn handelaars geworden. Ze kopen hun vleeswaren aan in vleesverwerkende fabrieken en verkopen ze naast enkele eigen specialiteiten. Of course, niks mis mee.

 

Van HET karkas

Maar niet bij 'Stadeus' zoals deze slagerij bij de klanten over de tongen gaat. Reeds 4 generaties lang worden de karkassen rechtstreeks vanop dezelfde boerderij in Lokeren geleverd. Deze boerderij kiest resoluut voor trage kweek gecombineerd met een degelijke verzorging van de dieren. Kurt Van Heule, de goedgemutste, huidige zaakvoerder van Stadius, groeide zelf ook op, op de boerderij van zijn grootouders in Waarschoot. Als kind reeds was hij fan en liefhebber van dieren en voeding.

 

“De 150 soorten vleeswaren die je hier kan kopen, kan je nergens anders kopen” getuigt Kurt. "We bereiden ze iedere week in eigen atelier, met vakmanschap en authentieke recepten zonder bewaarmiddelen, smaakstoffen, kleurstoffen en geurmiddelen."

 

Nog tijd voor een klapke

Bij 'Stadeus' wordt 80% van de klanten bij het binnenwandelen van de zaak nog bij naam genoemd. Beide zaakvoerders, Kurt Van Heule en Andres Geiregat en de 16 medewerkers, dragen kwaliteit en een persoonlijke benadering van de klanten hoog in het vaandel. “Ongeacht rang of stand, iedereen wordt hier op zelfde wijze bediend. Hier kunt ge nog eens wat vragen, dus vraag maar raak” zegt Kurt, Want, mensen doen zaken met mensen en kwaliteit bindt klanten, zelfs van de ene op de andere generatie.Zijn klanten komen uit Gent, Evergem, Oostakker, Mariakerke, Wondelgem, … Van oudsher zijn ook de binnenschippers, die in de buurt komen aanmeren trouwe klanten.

 

Spek naar den bek

Inderdaad Slagerij Stadius is een buitenbeentje en niet in het minst omdat ze al 88 jaar en 4 generaties bestaat.

 

Stichter Louis Stadius gaf zijn vakmanschap van generatie op generatie over, tot Kurt in 1991 den ‘Vleeschwinkel’ zoals dat destijds genoemd werd, overnam. Kurt leerde ‘den stiel’ van zijn stagemeester Norbert Van Speybroeck die op zijn beurt 'den stiel' geleerd had bij Stadius.

 

Het spek, de bouletten, de fricandons, de gezouten hammen, de Gentsche kop, de provençaalse paté, de artisanaal gekookte beenham… ze hebben een minimum voetafdruk gezien ze zonder enige verpakking als karkas vanop het boerenerf geleverd worden en zo in je boodschappentas belanden vanuit den toog.

 

En de winnaar is…

Slagerij Stadius sleepte terecht al meerdere bekroningen in de wacht. De Zilveren Eurobeef-Oscar, een Europese wedstrijd in Brussel, de Gentsche Draak, den ‘Vette os’, …

 

Komt da proeven

Binnenkort ligt er hier zeker een ‘Tondelier-specialiteit’ in de toonbank.We verwelkomen alle nieuwe 'Tondeliers' met open armen.

Ahwel, waar wacht je op? Spek naar uwen bek? Ga jij als eerste de nieuwe Tondelier-specialiteit proeven? Smakelijk!

 

Tondelier, da's meer genieten!

« »