« terug naar overzicht
08 oktober 2018

Fase 2 Tondelier: Mogelijk hinder door saneringswerken op Tondelier-domein

Op 29/09/2018 werd de Tondelierlaan officieel geopend tijdens het Blaisanvestival. Tijdens de persconferentie werd reeds fase 2 van de werken op het Tondelier-domein aangekondigd.

SANEREN VOOR EEN GROENE TOEKOMST 

Het saneringsteam start op 8 oktober 2018 met de gedeeltelijke afbraak van de historische rode Alcatel-betonplaat op het domein. Dit kan de nodige trillingen, stof en lawaai met zich meebrengen.

 

Ook het verwijderen van de voorlaatste teerkern 102 (zie plannetje) in de hoek Elsstraat – Filips van Cleeflaan gaat verder tot april 2019. De teer die in de bodem zit, is een historische vervuiling. Deze is afkomstig van de voormalige gasfabriek. Deze voorlaatste teerkern bevindt zich het dichtst bij bewoonde huizen en er kan daardoor, tot onze spijt, geurhinder ontstaan. Het Tondelier-team doet er alles aan om deze geurhinder te beperken. 

 

Bij regenweer en bij winterse temperaturen is de geur minder hinderlijk. Bij warmer weer is de geurhinder groter. Daarom wordt deze teerkern in het najaar en in de winter verwijderd. De teer wordt afgegraven en afgedekt met folie, wat de geurhinder al sterk beperkt. Het saneringsbedrijf voert de vervuilde grond af per boot, om deze elders gespecialiseerd te verwerken

 

ovam houdt het in de gaten

De saneringswerken op de Tondelier-site gebeuren volgens de voorschriften voor veiligheid en gezondheid en onder toezicht van een bodemsaneringsdeskundige en OVAM. De geur van teer is onschadelijk, maar sommige personen kunnen de stank vervelend vinden.

 

veiligheid eerst!
Men meet de luchtkwaliteit op de werf en in de omgeving. Die  monitoring beschermt de arbeiders op de werf, maar uiteraard ook de bewoners in de buurt. De menselijke neus is echter zeer gevoelig voor geur en geurhinder, en deze treedt al op bij heel lage concentraties.

 

Tondelier Development en het saneringsbedrijf stellen alles in het werk om deze operatie zo snel en veilig mogelijk te laten verlopen en de hinder te beperken. 

 

We danken dan ook alle buurtbewoners voor hun begrip en hun geduld. Dankzij deze werken kan ook fase 2 van start gaan en het nieuwe Tondelier-stadsdeel verder groeien.

 

Vragen? Stuur ze naar info@tondelier.be of spring binnen in het Tondelier-verkoopkantoor (Gasmeterlaan).