De Tondelier-moestuinen en pluginstroken voor bewoners met groene vingers

VOOR BEWONERS MET GROENE VINGERS

Achter het Tondelier-gebouw, De Nieuwe Molens, zitten de moestuinen van Tondelier verstopt. Terwijl de moestuintjes aan De Nieuwe Molens vorm kregen, werd er achter de schermen al druk gewerkt aan een ander project voor Tondelier-inwoners met groene vingers: de pluginstroken.

Samen timmeren, samen tuinieren

Achter het Tondelier-gebouw, De Nieuwe Molens, zitten de moestuinen van Tondelier verstopt.

'Het hele project is een knap staaltje van co-creatie. De projectontwikkelaar Tondelier zorgde voor de financiering en de aanleg van de site, een ondergrondse watertank en de omheining. Vzw Samenlevingsopbouw tekende, samen met de bewoners, het inrichtingsplan uit. Zij sloegen de handen in elkaar met De Werf voor het technische aspect. Samen begeleidden zij de bewoners bij het in elkaar timmeren en plaatsen van de moestuinbakken.’

Aldus Josefien Maes, al vier jaar wijkregisseur voor de wijken Rabot-Blaisantvest en Macharius-Heirnis. Ze vormt als het ware de voelsprieten van de dienst beleidsparticipatie van de Stad Gent.

De zone bestaat uit 22 grote moestuinbakken, een serre en een berghok. De site is omheind maar voor iedereen toegankelijk via poortjes. De bakken hebben een ergonomische L-vorm en worden met elkaar verbonden via een rolstoelvriendelijk pad. Ook de bakken zelf worden zodanig ingericht dat bewoners in een rolstoel ervan kunnen genieten. Doordat zowel de nieuwe bewoners van Tondelier als mensen uit de Rabotwijk zich kunnen inschrijven, ontstaat er een interessante wisselwerking.

Primeur pluginstroken: straatpimpen in Gent


Terwijl de moestuintjes aan De Nieuwe Molens vorm kregen, werd er achter de schermen al druk gewerkt aan een ander project voor Tondelier-inwoners met groene vingers: de pluginstroken. Dit zijn stroken groen langs de wandelpaden die van de woningen en appartementen naar het park leiden. Bepaalde stukjes van deze stroken zullen geen invulling krijgen. Elke inwoner die daar zin in heeft, mag/kan zo’n stuk zelf inrichten en er bijvoorbeeld een bloementuintje aanleggen.

‘Uiteraard volgen we dit vanuit de stad op en zullen er bepaalde voorschriften gelden, zoals een verbod op pesticiden of de aanplant van struiken die giftige bessen dragen. Er kruipt veel tijd, moeite en geld in het opstarten en opvolgen van een dergelijk project. Het is gewoon een grote meerwaarde voor de buurt. We hebben in de Rabotwijk ook al geveltuintjes en mensen die de boomspiegels – de plantenbakken rond bomen in de straat – een eigen invulling geven. Datzelfde concept willen we nu toepassen op losse zones in Tondelier.’ Josefien Maes

‘Veel mensen hebben geen eigen tuin, maar wel groene vingers. Ze vinden het heerlijk om hun buurt zelf voor een stukje te kunnen inrichten. Het gaat sluikstorten en zwerfvuil tegen en zorgt voor fierheid en betrokkenheid bij de inwoners.’

Word jij de volgende Tondelier?

Wil jij ook wonen in een nieuwbouw appartement of loft in hartje Gent, in een buurt met een rijke geschiedenis, die je zelf mee vorm kan geven?
Snuister dan eens door het diverse woonaanbod van Tondelier.

  • Gezondheid

  • Kind & jeugd

  • Openbaar vervoer

  • Retail

  • Sport & beweging