Privaat wonen én verbinden: ono architectuur schenkt Tondelier-bewoners het beste van twee werelden

Sara Verleye en Gert Somers van ono architectuur vertellen enthousiast over de verschillende woningen die ze samen met collega’s uittekenden voor het nieuwe Gentse stadsdeel Tondelier: van ruime luxeappartementen met tuinkamers en een collectieve ruimte op het gelijkvloers tot ruime geschakelde stadswoningen met privétuin én collectieve binnenhof. Deze nieuwbouwwoningen en appartementen in Gent bieden volop privacy en voldoende originele mogelijkheden tot verbinden met de buren …

Het was Gert Somers die in 2007 samen met Jonas Lindekens ono architectuur in het leven riep. ono steunt op twee belangrijke pijlers: ontwerp en onderzoek.

‘We hanteren steeds een onderzoekende houding bij onze ontwerpen en stellen alles, inclusief onze eigen werkwijze, bij elke nieuwe opdracht opnieuw in vraag.’

Collectieve dialoog. Tondelier, da’s verder kijken dan je tekentafel groot is …

Toen Rapp+Rapp architecten, Eddy van Zielgehem en evr-architecten het Tondelier-project, uitgeschreven door stad Gent, wonnen, organiseerden ze een sollicitatieronde om architecten te werven. ono architectuur was een van de vijf bureaus die finaal mee aan boord stapten.

‘Tondelier is een heel nieuw stadsdeel in Gent en al heel wat jaren in opbouw. Fijn dat het nu echt in een stroomversnelling is terechtgekomen. Omdat we met zoveel architecten samen dit nieuwe stadsdeel in Gent vormgeven, gaat er heel wat aandacht naar de collectieve dialoog. We brengen verschillende ontwerpen en schalen samen, zodat er een boeiend geheel ontstaat, maar wel vanuit een gezamenlijke visie.’

De Tondelier-architecten werken niet enkel op hun eigen tekentafel, maar kijken ook naar elkaar. Dat maakt het bijzonder boeiend.’

Concreet geeft ono architectuur momenteel een aantal geschakelde stadswoningen en vier appartementsblokken in het nieuwe Tondelier stadsdeel vorm. De plannen voor de stadswoningen en één appartementsgebouw zijn reeds klaar, de andere ontwerpen zijn nog in de maak.

‘We vertrokken vanuit het prachtige idee van architecten Rapp+Rapp om de bestaande stadsstructuur van Gent door te trekken in de Tondelier-bouwblokken. We lieten ons inspireren door de 19e-eeuwse herenhuizen in Gent centrum: die hebben allemaal hun eigen karakter, maar je ziet heel wat overeenkomsten wat proporties, schaal en verhoudingen betreft. ono architectuur wil een dialoog tot stand brengen tussen de verschillende gebouwen.’

‘Stapelhuizen, geen appartementen’

Voor het hoekgebouw dat ze reeds ontwierpen, richtten Gert, Sara en hun collega’s zich ook zeker op gezinnen. Het lijkt misschien niet meteen een evidente keuze om met een gezin op een appartement te gaan wonen, maar dat is buiten de creativiteit van deze architecten gerekend.

‘We zijn afgestapt van het idee van een klassiek appartement. We noemen dit liever ‘gestapelde huizen’. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen met telkens drie zeer ruime appartementen en op de hoogste verdieping nog twee dakvilla’s. Doordat het eigenlijk gezinswoningen op één verdieping zijn, kan je bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren openzetten, zodat je kinderen op hun eigen kamer zitten en toch vlakbij jou in de leefruimte. In grote steden als Berlijn en Parijs is deze manier van wonen al geruime tijd ingeburgerd.’

‘Wanneer we een ontwerp uittekenen, wonen we in gedachten zelf in onze creaties om ons in te leven in ‘the everyday life’ van de toekomstige bewoners.’

Moet er nog groen zijn? Samen vieren. Apart genieten.

Het nieuwe bouwblok zal pal aan het Tondelierpark liggen. Dat wordt het 2e grootste park in Gent na het Citadelpark. Ook de bewoners beschikken ook over eigen, verrassende groenelementen.

‘De appartementen op de eerste drie verdiepen worden voorzien van tuinkamers. Voor de dakvilla’s kozen we voor grote daktuinen met plaats voor planten en zelfs volwaardige bomen. We haalden onze inspiratie onder meer in Milaan. Het gebouw ligt op een prachtlocatie, met uitzicht over het toekomstige Tondelierpark

‘Op de benedenverdieping vind je een genereuze entree die uitgeeft op de toegang, die zich door het gebouw slingert. Op de begane grond voorzien we ook enkele ruimten die heel flexibel kunnen worden ingericht als kantoor, winkel of restaurant. Bovendien komt er een collectieve ruimte, waar alle bewoners van het gebouw kunnen gebruiken voor kinderfeestjes of tafelen en bijpraten met de buren. Alle faciliteiten zoals een keuken en toiletten werden daarvoor voorzien.’

‘Voor de buitenkant kozen we een witte baksteen en een afwisseling van betonnen balkonelementen en metalen balustrades.’

‘Daarnaast speelden we met lichtgrijze, betonnen elementen om de gevel te breken en de schaal te verkleinen. We hechten veel belang aan de ervaring die je krijgt wanneer je onze gebouwen nadert. Naarmate je dichterbij komt, ontdek je nieuwe details. Zo blijft het boeiend.’


‘We willen betekenisvolle gebouwen maken, die blijven boeien.’

De herenhuizen van Gent, hedendaags vertaald …

Naast appartementen, geeft ono architectuur op Tondelier vorm aan zes van een reeks van vijftien geschakelde stadswoningen. Oryx Projects, de projectontwikkelaar van Tondelier, zette hiervoor drie verschillende architecten aan het werk om eenheidsworst te vermijden. Tondelier wordt een nieuw en gevarieerd dorp in de stad Gent.

‘De woningen zullen een mooi geheel vormen met subtiele variaties. Zo werken we met twee verschillende bakstenen: een lichtgrijze en een zandkleurige, waarbij we onderling variëren wat formaat betreft.’

Ook het interieur verschilt per stadswoning. Zelfs de zes woningen die ono vormgaf, zijn helemaal niet identiek. En ook hier werd aan het sociale aspect gedacht.

‘De woningen beschikken over een privétuin en sluiten bovendien aan op een collectieve binnentuin die voor iedereen toegankelijk is via een passage. Iedereen die dat wenst kan het tuinhek gewoon openzetten, waardoor hij deel uitmaakt van de collectieve tuin.’

De fiets. Koning op Tondelier.

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen Tondelier, dat we ook terugvinden in de ontwerpen van ono architectuur.

‘We volgen daarbij strikt de duurzaamheidsmeter, uitgestippeld door evr-architecten, die onder meer veel aandacht besteedt aan energieprestaties en materiaalgebruik. Daarnaast waken we erover dat onze gebouwen lang meegaan doordat ze aanpasbaar zijn, zodat ze tegemoetkomen aan potentiële wensen van toekomstige bewoners, maar ook aan de verschillende levensfasen.’

‘Dat de huizen zowel langs de park- als de tuinzijde bereikbaar zijn, is handig voor mensen die met de fiets thuiskomen. We voorzien ook tuinbergingen die beschikken over twee grote schuifpoorten die je kan opzetten, waardoor een klein atelier ontstaat om bijvoorbeeld aan je fiets te sleutelen. Ook aan de appartementen is er een vlot bereikbare, collectieve fietsenstalling.’

Word jij de volgende Tondelier?

Wil jij origineel wonen met volop privacy én de voordelen van cohousing? Bekijk dan zeker het online woonaanbod van Tondelier stuur ons je vraag of maak een afspraak.

info@tondelier.be

09 393 43 43

Gasmeterlaan 105, 9000 Gent

»