« terug naar overzicht
01 maart 2017

Op naar een groene toekomst! Geurhinder mogelijk van maart tot eind mei

Het gaat vooruit! Het nieuwe Tondelier-stadsdeel krijgt stilaan vorm!

Langs de Gasmeterlaan zie je de gebouwen al opschieten en het Rabotpark uitbreiden. Terwijl we de Tondelier-wijk bouwen, saneren we ook de grond. 

 

hou je wasknijper even in de buurt

De saneringswerken van maart tot eind mei op de Tondelier-site zijn een noodzakelijk kwaad. Ze gebeuren volgens de voorschriften voor veiligheid en gezondheid en onder toezicht van een bodemsaneringsdeskundige en OVAM.

 

SANEREN VOOR EEN GROENE TOEKOMST

Van begin maart tot eind mei verwijdert het saneringsbedrijf enkele teerkernen centraal in het Tondelier-nieuwbouwproject in Gent. Tot onze spijt kan daardoor in de wijken rond de Tondelier-site geurhinder ontstaan.

 

De teer die in de bodem zit, is een historische vervuiling, afkomstig van de voormalige gasfabriek. We danken alle buurtbewoners voor hun begrip en hun geduld.

 

tot het weer helemaal schoon is

Van eind mei tot half juli volgen enkele kleinere saneringswerken, alvorens we daar de Tondelierlaan aanleggen. Ook die kleinere saneringsingrepen kunnen geurhinder veroorzaken, afhankelijk van de weersomstandigheden en windrichting.

 

voorzorgsmaatregelen
We doen er alles aan om de hinder voor de bewoners te beperken! De teer wordt afgegraven en onmiddellijk afgedekt met folie, wat de geurhinder al sterk beperkt. Het saneringsbedrijf voert de vervuilde grond af per boot, om deze elders gespecialiseerd te verwerken.

 

waternevel tegen geuroverlast

Bij regenweer en bij winterse temperaturen is de geur minder hinderlijk. Om de geur bij warmer weer zo veel mogelijk in te dijken, sproeit het saneringsbedrijf rondom de uitgravingswerken een waternevel.

 

veiligheid eerst!
Een extern preventiekantoor, Mensura, meet dagelijks de luchtkwaliteit op de werf en in de omgeving. Die continue monitoring beschermt de arbeiders op de werf, maar ook de bewoners in de buurt. De menselijke neus is echter zeer gevoelig voor geur en geurhinder, en deze treedt al op bij heel lage concentraties.

 

onschadelijke geurhinder

De geur van teer is onschadelijk, maar sommige mensen kunnen de stank vervelend vinden. Onze excuses hiervoor!

 

we belonen je geduld

Tondelier Development en het saneringsbedrijf stellen alles in het werk om deze operatie zo snel en veilig mogelijk te laten verlopen en de hinder te beperken. De geurhinder is echter een noodzakelijk kwaad naar een groenere toekomst, we kunnen de hinderlijke geur niet vermijden.

 

Contact:

09/266 77 60

info@tondelier.be