« terug naar overzicht
04 november 2019

Renovatiewerken Tondelier-gashouders starten in 2020

Je kan ze niet missen, de gashouders of gasklokken zijn de 2 eyecatchers op het Tondelier-domein. Ze staan er nu eerder bescheiden, broederlijk zij aan zij, de laatste 2 resterende historische gashouders in Vlaanderen.

RENOVATIE GASHOUDERS?!

 Ze behoorden bij de gasfabriek van Gent gebouwd in 1881. Toen waren ze nog met twee? Oorspronkelijk stonden er 5 gashouders, maar er verdwenen er 3. Lees zeker het verhaal van het best bewaarde geheim op het Tondelier-domein.

EN TOEN WAS ER LICHT

De 2 Tondelier-gashouders dienden als opslagplaats voor het geproduceerde ‘kolengas’, dat uit kolen gedestilleerd werd voor de verlichting van de stad Gent, de huizen en de fabrieken.

Een gashouder of gasklok dankt zijn naam eigenlijk aan het principe van een duikklok, zoals wanneer je in bad een beker recht naar beneden duwt, de beker met lucht gevuld blijft. Zo werkten ook de Tondelier-gashouders.

KLINKDEGELIJK! EEN KATHEDRAAL VAN EEN CONSTRUCTIE, 7 METER DIEP!

De Tondelier-gashouders zijn metalen structuren die elk 2, aan elkaar geklonken en in elkaar schuivende cilinders, geleidden. Welke cilinders?! Inderdaad, nu zie je ze niet, want ze zitten 7 meter onder de grond! De natte telescopische cilinders staan nu nog steeds, duikersklokgewijs, met hun voetjes in het water.

DE TONDELIER-GASHOUDERS EN DE RENOVATIE

De start van de renovatie van de gashouders start in 2020, in het eerste kwartaal van 2020 geeft Stad Gent hiervoor het officiële startschot. Dan start de demontage van de balkenstructuur in de gashouders. Een gashouder wordt een halfopen kijkvenster met omheining. De tweede gashouder wordt opgevuld. Meer details over deze renovatie worden later bekendgemaakt. Tondelier keeps you posted, zodra nieuwe info beschikbaar is.