« terug naar overzicht
14 november 2017

Het nieuwe stadsdeel Tondelier werd aangesloten op het grootste stadsverwarmingsnet in België. Een compleet nieuw stadsdeel zonder extra CO₂-uitstoot

In dit compleet nieuw stuk Gent, worden de 530 woningen binnenkort verwarmd zonder extra verbranding op de Tondelier-site. Je leest het goed! We trekken hier geen rookgordijn op. In het Tondelier-park zal geen extra verbranding en geen extra CO₂-uitstoot uit een schouw te bespeuren zijn. Dat kan door de 'ondergrondse chauffage' van het restwarmtenet van EDF Luminus.

ondergrondse chauffage

Groot nieuws! Op 14 november 2017 werd het nieuwe Tondelier-stadsdeel in de achtertuin van het gerechtsgebouw aangesloten op het Gentse stadsverwarmingsnet. Met deze uitbreiding is het  ondergrondse EDF Luminus stadsverwarmingsnet nu het grootste van het land

 

Daniël doet het

EDF Luminus en Tondelier Development nv zullen alle 530 nieuwbouwwoningen van de Tondelier-wijk in Gent in 5 fasen aansluiten op het warmtenet. Vandaag werd het gebouw Nieuwe Molens reeds aangesloten op het stadsverwarmingsnet door Daniël Termont, burgemeester van Gent.

 

4,4 km warmte

In de wijk zelf komt een lokaal ondergronds verdeelnet van 4,4 kilometer dat de warmte tot bij de individuele Tondeliers zal brengen.

 

Bruno Terryn, bestuurder Tondelier Developement nv getuigt:

 

De keuze om de Tondelier-wijk aan te sluiten op het stadsverwarmingsnet was een keuze voor het milieu én het comfort van de bewoners. Er dient geen traditionele verwarmingsketel en dus ook geen schouw geplaatst te worden. De vrijgekomen ruimte wordt nuttig besteed en de bewoners dienen geen tweejaarlijks onderhoud onderhoud voor hun ketel te regelen. Verwarmen via de stadsverwarming scheelt een pak in de CO₂-uitstoot.

Schoon Gent

De Stad Gent streeft er naar om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Daniël Termont onderstreept het belang van het stadsverwarmingsnet.

 

Stad Gent heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen en dus is het stadsverwarmingsnet een belangrijke schakel in ons beleid rond klimaat en energie-efficiëntie. De aansluiting van het Tondelier-stadsdeel op het warmtenet van EDF helpt die ambities te realiseren.

De warmtenet fans

Ook de universiteit van Gent, het ziekenhuis A.Z. Sint-Lucas, sociale wooncomplexen, een winkelcentrum, bibliotheek en een zwembad worden door het stadsverwarmingsnetwerk verwarmd. Tondelier vult het rijtje aan.

 

Verwarm jij je binnenkort ook aan de Tondelier-warmte?

 

Bron: Persbericht 14/11/2017 EDF Luminus, Tondelier, Stad Gent